Autoritatea Nationala de Integritate (ANI) din Republica Moldova a emis act de constatare pe numele unui judecator din cadrul Judecatoriei Chisinau in care este evidentiata o diferenta substantiala nejustificata intre averea dobandita si veniturile nete obtinute de catre judecator.

ANI arata ca judecatorul detine un apartament de lux in valoare de 1.330.000 de lei moldovenesti (63.000 euro) a carui achizitie nu o poate justifica. 

ANI s-a autosesizat in baza unei investigatii jurnalistice  in care se relata ca judecatorul ar detine un Penthouse in centrul capitalei, al carui pret ar depasi suma de peste 120.000 de euro, pe care nu l-ar fi declarat, dar a fost surprins deseori cu automobilul in apropierea acestei locatii.

„Au fost audiate mai multe persoane, figuranti ai subiectului privind proprietatea acestui imobil, unul dintre care este si un cetatean din stanga Nistrului. Astfel, din probatoriul acumulat, rezulta ca datorita relatiilor de prietenie dintre mama judecatorului si persoana din regiunea transnistreana, aceasta a fost utilizata in calitate de persoana interpusa, ca urmare a faptului ca locuieste in zona necontrolata de autoritatile Republicii Moldova, in scopul de a camufla tranzactia in folosul judecatorului.

La aceasta concluzie s-a ajuns din probele si informatiile invocate in investigatia jurnalistica, ‘unde masina poate fi vazuta practic zilnic in preajma blocului’, inclusiv si materialul fotografic, alegatiile martorului audiat, care preciza ca judecatorul a fost vazut impreuna cu mama acestuia si personal la adresa indicata”, se arata in constatarile ANI, citate de TV8 Moldova.

De asemenea, in baza platilor pentru serviciile prestate, efectuate cu regularitate de pe cardul salarial detinut, s-a constatat ca judecatorul este beneficiarul final al imobilului din centrul capitalei. Totodata, inspectorul a analizat veniturile obtinute in mod oficial si a identificat ca judecatorul nu detinea suma necesara pentru a intra in posesia imobilului dat. Respectiv, sursa provenientei sumelor banesti este una necunoscuta.

In context, inspectorul de integritate a stabilit aceasta diferenta substantiala de peste 1,3 milioane de lei moldovenesti  manifestata prin detinerea apartamentului, fapt pentru care va solicita eliberarea din functie a magistratului si sesizarea Procuraturii Generale pentru savarsirea de catre acesta a infractiunii privind imbogatirea ilicita.

Ulterior, Procuratura Anticoruptie a informat ANI ca la data de 21 iulie a initiat o cauza penala pe numele judecatorului.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.