Pompierii români trimiși în Grecia la începutul săptămânii trecute, pentru a ajuta la stingerea incendiilor uriașe de vegetație, se întorc acasă.

Misiunea de pe Insula Evia a fost un succes, iar flăcările sunt în acest moment sub control. România a trimis în Republica Elenă 108 specialiști cu 22 de autospeciale, potrivit Observatornews.ro. 

„Începând cu ziua de azi, echipele de intervenție din alte țări, venite în sprijinul pompierilor eleni prin Mecanismul de Protecție Civilă Europeană, au fost demobilizate, situația fiind sub control. Mulțumim populației, autorităților și pompierilor eleni pentru modul în care au primit colegii noștri și pentru sprijinul acordat pe durata misiunii acestora pe teritoriul Greciei.

Totodată, mulțumiri și colegilor din cadrul Mecanismului European de Protecție Civilă pentru sprijinul și colaborarea. Împreună cu pompierii noștri au trecut granița și cei 25 de pompieri din Republica Moldova cu utilajele lor”, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, în noaptea de duminică spre luni.

Laude pentru cei 108 pompieri români trimiși în Grecia

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a trimis un efectiv de 108 pompieri militari şi 22 de autospeciale în Grecia. Pompierii români au ajuns pe 8 august în Grecia, iar a doua au avut prima misiune pe Insula Evia, una dintre cele mai afectate zone. Intervenția pompierilor a fost lăudată de presa elenă.

„Potrivit mărturiilor martorilor şi localnicilor, pompierii români sunt mai buni decât o trupă de comando. Sunt instruiţi pentru orice situţie, au dezvoltat tactici pe care le găseşti doar în batalioanele Armatei şi acţionează pe câmpul pe luptă tratând focul nu ca pe un fenomen natural, ci ca pe un adversar real care are mai multe planuri de atac”, scriu au scris cei de la menshouse.gr.

Portalul de ştiri fimes.gr a scris, de asemenea, un articol elogios la adresa pompierilor militari români după prima lor intervenţie în Grecia. Jurnaliştii eleni au lăudat organizarea exemplară, dar şi curajul românilor.

Pompierii români, comparați cu „extratereștrii” de jurnaliștii greci

„Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile.

De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, au scris jurnaliştii de la fimes.gr.

Premierul Greciei, mesaj de mulţumire pentru România

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei, a postat pe 9 august un mesaj pe contul său de Twitter în care le mulţumeşte tuturor care au sărit în ajutorul ţării, în lupta cu flăcările.

Cele 22 de ţări care au contribuit la stingerea incendiilor din Grecia sunt: Austria, Croația, Cipru, Cehia, Franța, Germania, Polonia, România, Slovacia, Spania, Suedia, Egipt, Israel, Kuweit, Moldova, Qatar, Serbia, Elveția, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.