Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, sâmbătă, la Oradea, că încă nu este cazul să se discute despre obligativitatea vaccinării cadrelor medicale şi şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge până în acel punct.
„Eu pot să spun mai mult experienţa mea personală, nu profesională, experienţa mea personală legată de vaccinare. Pur şi simplu, după ce am reuşit să fiu vaccinată şi cu a doua doză, acel stres pe care-l aveam constant în minte legat de posibilitatea de a face infecţie şi de a transmite infecţia celorlalţi s-a diminuat considerabil.
Şi atunci, ce vreau să spun este că încurajez vaccinarea la toate cadrele medicale, pentru că e foarte important şi pentru protecţia lor, dar mai ales pentru protecţia celor din jur şi sper că încrederea pe care o am eu şi pe care o avem noi, cei care ne-am vaccinat, să fie transferată şi către ei.
Nu aş discuta încă de obligativitatea vaccinării, dar sper să nici nu fie nevoie de aşa ceva şi să obţinem un procent mare al personalului vaccinat, aşa încât obligativitatea să nu fie necesară”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Remarcile Ioanei Mihăilă vin în contextul în care mai mult specialişti, printre care medicul Sorin Paveliu, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, au afirmat că vaccinarea ar trebui să fie obligatorie pentru anumite categorii profesionale, precum cadrele medicale şi profesorii.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, citată de Ziare.com şi care acum nu mai este disponibilă publicului general, Paveliu a susţinut că ar trebui adoptată o lege privind vaccinarea obligatorie a unor categorii de populaţie, făcând referire la personalul medical sau la toţi cei care lucrează în domenii care presupun interacţiune cu publicul.
Fostul secretar de stat a mai propus „retragerea beneficiilor sociale pentru cei care prin refuzul lor (nejustificat medical) de vaccinare contribuie la spolierea bugetului din care îşi trag beneficiile”.
Totodată, Paveliu consideră că persoanele care se îmbolnăvesc de Covid şi nu sunt vaccinate, cu unele excepţii, ar trebui să îşi plătească spitalizarea şi să nu beneficieze de plata concediului medical.
Nu în ultimul rând, medicul mai doreşte un regim separat pentru nevaccinaţi în toate domeniile de activitate, „nu pentru a-i pedepsi ci pentru a nu-i expune la infectare şi eventual deces”.