Pentru cine nu-i familiarizat cu termenul din titlu, “landromat” are pentru basarabeni sensul de suveică prin care s-au sifonat 22 de miliarde de dolari, afacere în urma căreia oligarhul Plahotniuc a trebuit să se evapore în lumea largă.

Potrivit publicației StireaDeIași, zvonurile despre conexiunile subterane dintre “secta landromat” şi Victor Ponta circulau încă de pe vremea când “Elefănţelul roz” era premier. Că n-a ieşit fum fără foc, vedem abia acum, cu lista candidaţilor la parlamentare a filialei ieşene a Pro România.

În ciuda tuturor aşteptărilor, Ponta l-a ejectat fără să clipească pe fratele de cruce al asociatului Tăriceanu din pomelnicul cu aspiranţi la statutul de parlamentar. De Varujan facem vorbire. Foarte sigur pe el, literatul armean taman ce-şi dăduse demisia din ALDE.

Ţeapă maximă. Ex-deputatul Iacoban 1% l-a radiat instant, iar pe lista remisă joi AEP a apărut Iurie Leancă. Prezentat drept un unionist înflăcărat, gândire liberală, infailibil, numai calităţi. Poate aşa-l vede Iacoban după cinci ţoiuri de pălincă primite moca de la cei ce i-au finanţat campania de la locale. Realitatea e niţel diferită. Hai să vedem!

Stranie biografie! Abia ieşit de pe băncile facultăţii, în 1988, ajunge funcţionar la Ambasada Uniunii Sovietice din Bucureşti. Imediat după prăbuşirea statului bolşevic, pe atunci tânărul Iurie se transferă în Ministerul de Externe al proaspetei Republica Moldova. În 1993 e trimis ca ministru-consilier al Ambasadei în SUA. Carieră da, bani nu prea. Deţine apoi diverse funcţii politice, în 2001 ajunge vicepreşedintele companiei petroliere moldoveneşti Ascom Group, dar intrarea în Partidul Liberal Democrat, din 2009, tot sărăntoc îl prinde…

Intrarea în PLDM îi aduce notorietate, dar şi bani. Marafeţii, ceva mai târziu, în 2012. Brusc, devine milionar. În lei moldoveneşti, dar milionar. Anul respectiv a fost, oficial, conform declaraţiilor dumisale de avere, cel mai mănos din punctul de vedere al veniturilor. Aproximativ 1.300.000 lei.

După care, au scăzut brutal. În schimb, cu totul inexplicabil din punctul de vedere al logicii economice, la sfârşitul lui 2017, activele financiare ajungeau la aproape 2.500.000 lei! De unde? Mare mister. Oricum PLDM era istorie, Iurie se afla în postura de preşedinte al Partidului Popular European din Moldova. Bruxelles-ul, indulgenţă maximă şi trecere cu vederea.

Apare scandalul “Landromat”, spălare de bani, estimare 22 miliarde de dolari. Se strânge laţul în jurul lui Renato Osatîi şi a lui Vlad Plahotniuc. Nimeni nu-l ia la întrebări pe Leancă. Bizar. Nici ruşii, care fuseseră binişor ţepuiţi, nici occidentalii. Cei din Kazahstan au vociferat un pic, la început, dar apoi le-a trecut.

Rămas cu imaginea de unionist şi proeuropean din perioada PLDM, de-acum ultra-bogatul Leancă e adus de Ponta, în 2019, în Pro România, dar ţinut în “stand-by” până joi, 22 octombrie, când apare, nitam-nisam, ca deschizător al listei pentru Senat.

Artizanul mişcării pare Iacoban, dar cam greu de crezut. Nici Ponta, de unul singur, n-ar fi îndrăznit să-i facă una ca asta logodnicului politic Tăriceanu şi să lase pe tuşă febleţea acestuia, Varujan. S-a rezolvat cu un simplu semn venit dinspre Răsărit. Cum că vin banii de la landromat pentru campania electorala.

În rest, prezentarea echipei ieşene a Pro România egal caterincă de doi lei, făcută din exces de Iacoban, zis 1%. “Noi care suntem un partid tânăr, este pentru prima dată când depunem liste pentru candidaţi la Parlamentul României. Noi avem cea mai bună lista pe care un partid o poate avea, atât pentru candidaturile la Camera Deputaţilor cât şi pentru Senatul României.

Când spun asta, avem, iată, un fost premier al Republicii Moldova, avem pe lista un fost prim vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, avem senatori, foşti deputaţi, foşti subprefecţi, medici, oameni care au experienţa în domeniul lor. Suntem un partid care ne dorim ca în perioada următoare România să iasă din mocirla asta. Ne dorim să facem un altfel de politică pentru ţară”.

Urmată de-un delirium tremens verbal de care nici răposatul Vadim n-a fost în stare vreodată: “USR, care, de fapt a preluat o anumită aripă a PNL prin venirea traseistului Marius Bodea”, “doar PRO România a fost cea care a atacat mafia construcțiilor din Iași, care a creat actualul haos din domeniul imobiliar”, “dinamica în creştere a populaţiei este un vehicul al schimbării pe care, ca simpli negustori de voturi şi influenţă, Alexe şi Chirica nu o pot anticipa… Pe mine, Sorin Avram Iacoban, aceşti complici nu mă pot cumpăra!”.

Asta din urmă-i tare de tot. Cine s-ar sinchisi să dea măcar doi bani pentru superstarul unu la sută?

Citiți mai multe știri interesante pe StireadeIasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.