Biroul de Interne al Regatului Unit a ordonat oficialilor de frontieră să oprească transferul persoanelor reținute fără vize de muncă la centrele de eliminare a imigrației, în timp ce călătoria rămâne perturbată în timpul pandemiei.

Departamentul și-a actualizat ghidul către forța de frontieră după ce europarlamentarii, la inițiativa celor români, au acuzat că cel puțin 30 de cetățeni UE din cinci țări au fost reținuți în aceste centre din ianuarie, deoarece oficialii de frontieră din Marea Britanie i-au identificat ca intenționând să lucreze în țară fără viza necesară.

Noua directivă le cere oficialilor de frontieră că ar trebui să acorde oamenilor cauțiune pentru imigrare „acolo unde este cazul”, permițându-le să rămână în țară în condiții de cauțiune până când vor putea lua un zbor înapoi în țările lor de origine.

Unii dintre cetățenii UE reținuți au întrebat dacă pot rămâne cu rudele sau prietenii lor în Marea Britanie până când vor putea zbura înapoi, dar li s-a refuzat această opțiune și au fost dus la centre.

Un purtător de cuvânt al Home Office a declarat: „În timp ce călătoriile internaționale sunt întrerupte din cauza pandemiei, ne-am actualizat ghidul pentru a clarifica faptul că cetățenilor de peste mări, inclusiv cetățenilor UE, cărora li s-a refuzat intrarea în Marea Britanie și așteaptă îndepărtarea, ar trebui să li se acorde cauțiunea de imigrare , acolo unde este cazul.

„Acum libertatea de mișcare s-a încheiat, oamenii din întreaga UE pot continua să viziteze Marea Britanie, dar cei care vin la serviciu sau la studii trebuie să îndeplinească cerințele noastre de intrare și îi îndemnăm să verifice înainte de a călători.”

Acesta a adăugat că mutările, acolo unde este posibil, „vor avea loc iminent și individul va rămâne la aeroport până la zbor”.

Schimbarea ghidului are loc cu puțin timp înainte ca Regatul Unit să ridice interdicția de a călători neesențiale. Diplomații UE s-au temut că numărul cetățenilor UE din centrele de eliminare a imigrației ar putea crește pe măsură ce călătoriile internaționale se vor relua în această vară.

Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la condițiile și durata detenției, care în unele cazuri a fost de patru zile sau mai mult. Se așteaptă să ridice reținerile recente ale resortisanților UE pe aeroporturile din Marea Britanie din motive de imigrație cu guvernul britanic la o reuniune viitoare, au declarat vineri deputații europeni.

Luke Piper, șeful politicii grupului ”the3million”, care militează pentru drepturile cetățenilor UE în Marea Britanie, a declarat că Ministerul de Interne are la dispoziție numeroase mecanisme pentru a evita închiderea cetățenilor UE în aceste centre.

„Acești cetățeni UE nu ar fi trebuit niciodată reținuți. Salutăm faptul că Home Office recunoaște cu întârziere că detenția este disproporționată pentru persoanele care intră inocent în Marea Britanie și uneori nu înțeleg noile reguli. Dar este profund îngrijorător faptul că această detenție arbitrară a avut loc în primul rând, că oamenilor li s-a luat libertatea pentru câteva zile ”, a spus el.

Sursa foto: Daily Mail

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.