Cancan.ro l-a localizat pe Bogdan Buzăianu, omul de afaceri care fuge de Justiția română, de cea africană și nu numai. Cel peiorativ etichetat drept “cel mai mare băiat deștept din Energie” și omul care ar fi “orchestrat” jaful de la Hidroelectrica se ascunde într-un lux orbitor, în condițiile în care luni, pe 7 iunie, la Curtea de Apel București, ar fi trebuit să se prezinte ca martor, într-un dosar de mare corupție. Milionarul rotofei se ascunde la soare în Beaulieu-Sur-Mer, între Nisa și Monaco, în departamentul Alpes-Maritimes din sud-estul Franței. Atenție, urmează primele fotografii cu autorul celui mai mare jaf al economiei românești, relaxându-se la soare în proprietatea sa de zeci de milioane de euro de pe Coasta de Azur.

 Magistrații ar fi trebuit să îl audieze, luni, pe omul de afaceri Bogdan Buzăianu, ca martor, într-un  dosar cu greutate. Doar că – surpriză – cel care organiza petreceri faraonice în St. Barth, la finalul cărora achita note de zeci de mii de euro, nu s-a prezentat. Fapt care nu trebuie să surprindă absolut deloc.
Cel acuzat că a devalizat Gambia în urma unui “tun” de 45 milioane de dolari și care ar avea în spate persoane cu greutate care au rolul să-l protejeze a preferat să se relaxeze la vila de 30 de milioane de euro unde își face veacul de o bună perioadă.

“Refugiat” în Franța

Asta în condițiile în care Dosarul Hidroelectrica a fost, în primă fază, trimis în judecată în decembrie 2017. Aici ar fi multe semne de întrebare. Trebuie aflat, în primul rând, de ce omul de afaceri Bogdan Buzăianu este, în continuare, liber. Sume mari de bani s-au plătit ca acest dosar să fie mușamalizat. Ruda unei foarte mari procuroare a României a ajutat la acest deznodământ, spun sursele noastre.

Și, în plus, de ce nu ține cont de instanțele din România, care îl așteaptă la audieri? Situația este foarte complicată și lasă loc de interpretări. Daca instanța și-a făcut datoria, Bogdan Buzăianu a preferat să rămână “la cutie”. Nu oriunde, ci în afara țării. Mai exact în Franța, unde deține o vilă impresionantă.

Vila de lux a lui Nicolae Bogdan Buzăianu – zis Nicholas sau Martin Zamberg pe Instagram – se numește Marabounta și este situată pe o colină din Beaulieu-Sur-Mer, localitate exclusivistă situată între Nisa și Monaco, în departamentul Alpes-Maritimes din sud-estul Franței. Mai precis pe Boulevard Gordon Bennett.
Reședința de vis a fost achiziționată de la un fost bancher elvețian (Mr. Hubert, transmit sursele Cancan.ro), acesta fiind obligat să vândă de către autoritățile locale, deoarece construise 70% din clădirile sale fără a deține autorizația necesară. Fiind efectiv expulzat din oraș, Mr. Hubert s-a mutat în Maroc, la Marrakech.
Buzăianu a extins proprietatea construind ilegal, după ce primarul orasului Beaulieu  a primit atenții valoroase prin intermediul unui fost șef al portului Beaulieu. Cine va cumpăra vila, dacă va verifica, va vedea că planurile cadastrale de la Primărie sunt pe o suprafață mult mai mică decât proprietatea din realitate.

Vila valorează 30 de milioane de euro

Bogdan Buzăianu nu a putut rata o astfel de oportunitate imobiliară cu care rar de întâlnești în viață și a cumpărat vila în 2007-2008, nu direct, ci prin firme offshore – interpuse, scoțând din conturi – și plătind în rate – aproximativ 12 milioane de euro. Însă investiția a fost completată cu (multe) alte milioane de euro, Buzăianu achiziționând decorațiuni și opere de artă cu o imensă valoare de catalog.

Domeniul este încadrat de străzile G. B. și E. VII, accesul pe acestea fiind privat, strict monitorizat cu ajutorul a numeroase camere de supraveghere de tip ”360”. Potrivit surselor Cancan.ro, palatul are cel puțin 3.000 mp construiți, mai multe piscine, o grădină exotică (obrazul subțire cu cheltuială se ține!), opere de artă și statui răsfirate pe întreaga proprietate, ceea ce face ca valoarea întregului domeniu să se situeze la aproximativ 30 milioane de euro. În acest paradis a ales rotofeiul Bogdan Buzăianu să se relaxeze și să ignore Justiția din România. O alegere bună, locul chiar e superb!

 Vila monumentală a lui Nicolae Bogdan Buzăianu – zis Nicholas sau Martin Zamberg, unchiul lui Dragoș Buzăianu

Nu oricum, ci cu trabucul Trinidad Reyes în gură și la pielea goală, potrivit imaginilor obținute de Cancan.ro. Ca o concluzie, afaceristul Nicolae “Nicholas” Buzăianu trăiește “la vie en rose” în Beaulieu-Sur-Mer, între Nisa și Monaco, alături de soția sa, Maria (fosta iubită a celebrului Răzvan Pătru si secretara lui Amiran Dzanashvili – bossul cazinoului Marriott din București ), și de cei trei copii.

Cu care, în timp ce magistrații îl așteptau la audieri, s-a întreținut. Sfidare sau nu, asta ar urma să decidă autoritățile române. Cert este că a fost localizat, iar legea ar trebui, în perioada următoare, să-și facă datoria.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla și dacă Bogdan Buzăianu va reuși, din nou, să scape basma curată. În dosarul despre care vorbeam mai sus a fost simplu pentru Buzăianu să scape, deoarece el – principalul vinovat – a denunțat pe toată lumea într-un deal sub masă, de o anvergură de film.

De precizat că Marabounta nu a fost singura proprietate a omului de afaceri. Miliardarul a cumpărat în același oraș o altă vilă superbă, tot cu vedere la mare, firește, vânzătorul fiind un traficant de armament libanez, alt personaj cu putere financiară. Pentru respectiva vilă, Bogdan Buzăianu a plătit 15 mililoane de euro, iar ulterior a vândut-o.

Sursele Cancan.ro ne-au transmis că acea construcție avea chiar și o… discotecă sub piscină, iar acolo au fost “găzduite” mii de femei, printre ele bucurându-se de ospitalitatea omului de afaceri chiar multe vedete TV din România și actuale soții ale multor personaje importante.

 Bogdan Buzăianu, cel cunoscut drept „cel mai deștept băiat din Energie”

Bogdan Buzăianu, omul care ar fi “orchestrat” jaful de la Hidroelectrica

Contractul dintre Energy Holding – Hidroelectrica “ar fi fost încheiat ilegal şi ar fi reprezentat mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme”, a acuzat procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, de la Serviciul de combatere a macro-criminalităţii economico-financiare. În urma anchetei efectuate de DIICOT, doar directorii Hidroelectrica care au semnat contractul cu Energy Holding au fost condamnaţi la închisoare, iar partea de dosar referitoare la afaceristul Bogdan Buzăianu și la politicienii care l-au sprijinit nu a mai ajuns niciodată în instanţă.

Bogdan Buzăianu ar fi câștigat miliarde de dolari de pe urma Hidroelectrica. Din 1996, i s-a permis să cumpere energie de la stat, care prin firmele lui a fost revândută unor fabrici de stat la prețuri chiar și de 10 ori mai mari. În 2001, Buzăianu a încheiat cel mai mare contract de energie cu Hidroelectrica, de aproape 1 miliard de dolari. Despre acel contract, procurorii DIICOT au spus că reprezenta mai mult de 1 la sută din PIB-ul României de la acea vreme și că ar fi fost încheiat ilegal.

După ce ”jaful de la Hidroelectrica” – în ceea ce îl privește pe ”Nicholas” Buzăianu – a fost clasat (Hidroelectrica l-a dat în judecată pe controversatul om de afaceri, în instanțele civile, pentru recuperarea prejudiciului de 1 miliard de dolari, însă a pierdut și nu a reușit să recupereze niciun leu), multimiliardarul a continuat seria ”afacerilor de succes”.

Buzăianu ”s-ar fi combinat” cu Yahya Jammeh, fostul președinte al Gambiei, cel care reușea să se mențină la putere prin legăturile stabilite cu oameni de afaceri controversați. Rețeta era – arată ziariștii de investigații – una foarte simplă și îndelung folosită, nu numai în țările africane. Președintele punea la dispoziția oamenilor de afacere contracte publice, primind comisioane consistente de la fiecare afacere.

Acuzat că a devalizat Gambia

Potrivit riseproject.ro, printre cei poziționați strategic, chiar în cercul intim de afaceriști al fostului președinte al Gambiei, s-a aflat și magnatul Nicolae Buzăianu. Multimiliardarul a fost numit consul al Gambiei în Monaco și apoi în Emiratele Arabe.

Buzăianu – care a renunțat la cetățenia română, în 2008, devenind cetățean elvețian – și fostul președinte al statului african s-au ocupat de exportul ilegal de palisandru (n. red. – este înscris pe lista speciilor protejate internațional), un lemn extrem de scump. Palisandrul – lemn de trandafir – se tranzacționează cu până la 25.000 de dolari tona, asta în timp ce un metru cub de stejar proaspăt tăiat – cântărește în jur de o tonă – costă câteva sute de dolari.

Exportul de palisandru a fost pus ”sub lupă” de mai multe organizații internaționale, iar în urma anchetelor s-a ajuns la concluzia că această activitate a început să se intensifice din anul 2010. Paradoxal, exact atunci și-au făcut intrarea în țara vest-africană Bogdan Nicolae Buzăianu și nepotul său, Dragoș Buzăianu. Cei doi, alături de președintele Jammeh, au înființat compania WestWood Gambia Ltd., care a primit monopolul exportului de lemn de trandafir din Gambia spre China.

Astfel, conform informațiilor sursei citate, în 2010, în doar șase luni, compania lui ”Nicholas” Buzăianu a exportat 5.000 de containere de cherestea. În schimb, fostul șef de stat ar fi primit 15 milioane de dolari pentru că a susținut exportul ilegal controlat de… familia Buzăianu. Prejudiciul cauzat statului african s-ar fi situat la aproximativ 45 de milioane de dolari.

Sursa știre : comisarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.