Parchetul European (EPPO) a coordonat zilele trecute o operaţiune în care autorităţile de aplicare a legii au efectuat percheziţii, arestări şi confiscări de bunuri în valoare de 23 de milioane de euro în Cehia, România şi Slovacia, se arată într-un comunicat de presă emis de EPPO.

În urma acţiunii, patru persoane au fost arestate, fiind bănuite că au constituit o organizaţie criminală şi că ar fi fraudat taxe.

Sursa citată precizează că principalii suspecţi au organizat un aşa-numit carusel al TVA, care presupunea circulaţia repetată a unor sume fictive prin aceleaşi firme.

„Unele dintre aceste companii – aşa-zişii comercianţi dispăruţi – nu şi-au îndeplinit obligaţiile fiscale şi, prin urmare, au permis unei alte companii, cu sediul în Germania – aşa-numitul broker – să pretindă un credit de TVA necuvenit.

Pierderea fiscală estimată în Germania din aceste activităţi criminale este de cel puţin 23 de milioane de euro. Nucleul activităţii infracţionale a fost localizat în Hamburg (Germania), iar spălarea banilor a fost organizată în primul rând în Cehia şi Slovacia, cu legături importante în România”, se arată în documentul menţionat.

Întreaga operaţiune a fost coordonată de la biroul central al EPPO din Luxemburg. Conturi bancare şi active au fost îngheţate în Slovacia şi Cehia. Patru suspecţi au fost arestaţi şi vor fi aduşi în curând în faţa unui judecător. Întreaga operaţiune a fost condusă de un procuror delegat european la München (Germania) şi executată de Poliţia Fiscală Germană din Chemnitz (Steuerfahndung Chemnitz), Poliţia Fiscală Germană din Hamburg (Steuerfahndung Hamburg), Poliţia Fiscală Germană din München (Steuerfahndung München), Agenţia Naţională Criminală Slovacă a Prezidiului Corpului de Poliţie (Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru), Agenţia Naţională a Crimei Organizate din Cehia (Národní centrála proţi organizovanému zločinu) şi biroul EPPO din Bucureşti susţinut de Inspectoratele Judeţene de Poliţie Bihor şi Sălaj (România).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.