“Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem şi oportunitatea oferită de prezenţa unei diaspore puternice peste hotare.

Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea şi modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat.

Loading...

Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toţi românii, din interiorul şi din afara graniţelor”, a spus Iohannis.

Preşedintele este realist în ceea ce declară şi înţelege foarte bine puterea de relansare a economiei româneşti cu ajutorul ingeniozităţii românilor plecaţi în străinătate, care ar trebui să devină o prioritate naţională, prin implementarea de politici publice, programe şi proiecte.

“Românii de peste hotare acumulează experienţă, posedă expertiză, capătă deprinderi şi îşi construiesc reţele de contact pe care nu le-ar fi avut în ţară. Acestea reprezintă un capital preţios, ce poate fi valorificat în mod inteligent. Fie că vorbim de specialişti demni de Premiul Nobel, de români care excelează în profesiile lor şi în activităţile lor, care muncesc cu onestitate, românii din străinătate au ceva util de oferit ţării.

Ei vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar şi ‘civic’, având experienţa de a trăi în democraţii consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public”, a declarat şeful statului.

El a subliniat că numărul românilor care se va întoarce în ţară va creşte pe măsură ce abordarea statului se va schimba în cazul lor.

“A doua constatare, pe care o fac cu regret, este că prea puţini români au planuri concrete de întoarcere în ţară. Sunt convins că numărul lor va creşte pe măsură ce se schimbă abordarea statului faţă de cetăţenii săi, dar expertiza lor poate fi valorificată şi pusă în slujba dezvoltării României chiar de acolo unde trăiesc ei acum”, a afirmat Iohannis.

Şeful statului a propus gândirea unor modalităţi în care pot fi puşi în contact specialiştii români din străinătate cu cei rămaşi în ţară pentruconectarea proiectelor antreprenoriale sau de cercetare, prin care se poate facilita accesul la resurse şi crea punţi de legătură cu instituţiile publice.

“Putem valorifica ingeniozitatea şi creativitatea românească şi beneficia cu toţii de transferul de idei şi de proiecte în ambele direcţii, din străinătate către România şi invers”, a spus el.

“România nu îşi permite să irosească preţiosul capital uman pe care îl reprezintă concetăţenii noştri din afara graniţelor. Ei sunt nu doar ambasadorii sufletului românesc şi purtătorii de mesaj ai culturii şi obiceiurilor noastre, ci au demonstrat şi spirit antreprenorial prin însuşi destinul pe care l-au ales.

Ei sunt surse de proiecte şi investiţii, de cercetare sau de schimburi artistice şi culturale. Pe scurt, sunt vectori de dezvoltare şi modernizare pentru ţară”, a mai adăugat şeful statului.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.