Arestat în luna februarie, când a primit o condamnare de cinci ani de închisoare cu executare pentru corupție în dosarul ”Interagro”, Ioan Niculae poate fi eliberat după două luni, potrivit Newsmaker.ro. 

Niculae (66 de ani) a executat deja o treime din pedeapsă, dacă se iau în calcul și zilele petrecute după gratii în urma primei condamnări.

Patronul Astrei Giurgiu a executat deja 600 de zile de închisoare, iar eliberarea sa va fi luată în discuție la începutul săptămânii viitoare, la Comisia de liberări condiționate din cadrul penitenciarului Rahova, notează G4media.

Ioan Niculae a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, pentru corupție în dosarul ”Interagro”

Potrivit procuorilor, în perioada august 2008 – martie 2009, între S.C. Interagro S.A. și SC Libarom Agri SRL, societate specializată în producție agricolă și tranzacții cu produse agricole, s-a încheiat și derulat un contract fictiv având ca obiect prestarea unor servicii de publicitate.

În plus, în perioada ianuarie – martie 2009, patronul grupului S.C. Interagro S.A., Ioan Niculae, a inițiat și desfășurat activități de corupere, prin intermediul inculpatului Gheorghe Bunea Stancu, al suspectului Said Baaklini și al unei alte persoane, al unor funcționari publici și înalți demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o Hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice.

Niculae și-a pus enorma avere la adăpost

Magnatul Ioan Niculae, acum câțiva ani considerat cel mai bogat român, își transferă afacerile unui fost partener de afaceri, Augustin Oancea, de 48 de ani, din Câmpina, județul Prahova. Oancea controlează cel mai mare trader românesc de energie, Tinmar Energy.

Mișcările lui Niculae vin în contextul celor 3 dosare penale ale sale: într-unul a fost condamnat definitiv și a executat deja 2 ani și jumătate de detenție, într-altul a primit 3 ani și jumătate de închisoare, dar nu este definitv, iar în al treilea, marele dosar Romgaz, este judecat pentru un prejudiciu de 60 de milioane de euro.

Cel care îi preia afacerile, Augustin Oancea, nu este inculpat, însă apare tangențial în dosarul DIICOT privindu-i pe șefii ruși de la Rompetrol și pe Cristi Borcea, fostul acționar de la Dinamo.

Oancea vinde anual statului român energie de zeci de milioane de euro, prin compania sa, Tinmar Energy. În trecut, o altă firmă a lui Oancea, Tinmar IND, a fost amendată de Consiliul Concurenței pentru înțelegeri anticoncurențiale.

Oancea a fost asociat și cu un inculpat trimis în judecată pentru evaziune într-unul dintre dosarele lui Sorin Blejnar, fostul șef PDL al ANAF. Firma lui Oancea a vândut energie penitenciarului Poarta Albă, alături de alți ”băieți deștepți din ebergie”.

Întreaga anchete newsmaker poate fi citită aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.