Presedintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretele de numire in functie a noilor judecatori si procurori absolventi ai Institutului National al Magistraturii.

Avand in vedere actuala situatie epidemiologica, evenimentul anual de primire a celor 197 de magistrati (129 de judecatori si 68 de procurori) nu a putut fi organizat la Palatul Cotroceni.

Iată câteva pasaje din mesajul Președintelui: 

„Felicit tinerii absolventi, care prin rabdare, munca asidua, sute de ore de studiu temeinic si perseverenta si-au pus carierele in slujba justitiei. Reprezentati o generatie de judecatori si procurori care si-a definitivat formarea initiala in vremuri dificile, uneori marcate de incertitudini, cu un impact semnificativ atat asupra sistemului judiciar, cat si a justitiabililor. Cu atat mai mult, in acest context atipic pe care il traversam cu totii, este admirabila perseverenta dumneavoastra de a va dedica acestor nobile profesii.

Valorile care stau la baza activitatii dumneavoastra, pregatirea, cunostintele, energia si dorinta de a fi in slujba dreptatii va vor fi calauze in drumul pe care il incepeti”, le-a transmis presedintele, printr-un mesaj, noilor magistrati.

Seful statului le-a spus viitorilor judecatori si procurori ca, „in mod inevitabil”, parcursul lor profesional „va fi presarat cu provocari diverse, care pot sa vizeze nu numai incoerenta cadrului normativ ori aspecte de ordin institutional – organizatoric, dar si elemente care tin de valorificarea noilor tehnologii sau chiar dileme de natura etica”.

„Am incredere ca, indiferent de situatiile dificile cu care va veti confrunta, principiul fundamental care va sta la baza deciziilor dumneavoastra va fi acela ca justitia este un serviciu aflat in slujba cetatenilor. Este un principiu destinat protejarii drepturilor si libertatilor fundamentale si restabilirii ordinii si dreptatii in societate.

Prin urmare, fiecare hotarare pronuntata nu se refera doar la aplicarea unor articole din lege, ci are un impact direct asupra vietilor celor care va stau in fata. Independenta si impartialitatea sunt notiuni care pot fi rapid golite de continut daca legea nu este aplicata in mod egal tuturor, indiferent de pozitie, functie, avere sau statut social.

Construirea unui sentiment de dreptate in societate si consolidarea increderii cetatenilor in justitie trebuie sa reprezinte nu numai un obiectiv al sistemului judiciar, ci si al fiecarui actor care face parte din acest sistem. De aceea, responsabilitatea dumneavoastra este una deosebita”, a subliniat presedintele in mesaj.

El precizeaza ca „explicarea clara si argumentata a deciziilor luate, respectarea principiilor pe care se cladeste un sistem judiciar intr-un stat democratic, precum accesul la justitie, egalitatea in fata legii si solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil implica nu doar o responsabilitate de ordin legal, ci si una de ordin moral”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.