Cu ocazia Zilei Unității, într-o postare pe pagina personală de Facebook, președintele ucrainean a transmis un mesaj care vine precum o lovitură pentru românii care locuiesc în Ucraina.

Cu ocazia Zilei Unității, într-o postare pe pagina personală de Facebook, președintele ucrainean a transmis un mesaj care vine precum o lovitură pentru românii care locuiesc în Ucraina.

„Ziua aceasta este a noastră”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe Facebook de Ziua Unității. De menționat este faptul că acest lucru nu a fost însă valabil și pentru românii care trăiesc acolo.

Mai exact, în mesajul postat de liderul ucrainean sunt menționați ucrainenii, rușii, tătarii și maghiarii, dar nu și românii, deși sunt a treia cea mai mare comunitate etnică din Ucraina. De menționat este faptul că, același mesaj, cu aceeași omisiune, a fost publicat de asemenea și pe site-ul oficial al Președinției Ucrainei.

Românii din Ucraina nu o duc deloc bine

Parada Națională de 1 Decembrie 2017 a cuprins și defilarea, pe sub Arcul de Triumf, a militarilor ucraineni, alături de detașamente militare din alte state. În timp ce militarii ucraineni treceau mândru pe sub Arcul de Triumf,  românii din Ucraina sunt supuși unui proces agresiv de ucrainizare forțată, în urma adoptării controversatei Legi a Educației, în fața căruia autoritățile de la București rămân impasibile.
Drept mulțumire pentru faptul că Ucraina a adoptat o lege a învățământului prin care învățământul gimnazial, liceal și universitar se va desfășura numai în limba ucraineană, fiind desființate școlile în limba română, deși în țara vecină trăiesc peste 400.000 de români, Ministerul Apărării de la București i-a invitat pe militarii ucrainieni să defileze de Ziua Națională a României. Totul sub privirile atente ale președintelui Klaus Iohannis, comandantul suprem al Armatei Române, scrie historia.ro.
Poziția lui Klaus Iohannis este și mai de neînțeles, de vreme ce și-a anulat o vizită oficială în Ucraina, în luna octombrie, tocmai din cauza adoptării acestei legi. Acum, țara fiind amenințată, nimeni nu scoate o vorba despre acest subiect..

Amintim că mesajul liderului ucrainean vine în ciuda amenințărilor venite din Rusia. Deși Moscova a anunțat că va retrage trupele de pe teritoriul Ucrainei, NATO susține că nu vede nicio mișcare în acest sens.

Cum evoluează situația din Ucraina

O reacție a venit din partea lui Jens Stoltenberg, care a declarat că în ciuda declarațiilor făcute de Rusia, nu a fost observată nicio retragere de trupe sau de echipament.

1 COMENTARIU

  1. Ucrainienii sant tiganii rusilor ,nu trebuie sa va mire comportamentul lor oribil fata de romani ,daca este asa cum declarati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.