Fostul preşedinte Ion Iliescu şi-a dat demisia, vineri, de la conducerea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, la o zi după ce deputatul PNL Alexandru Muraru a anunţat depunerea unei noi iniţiative legislative pentru desfiinţarea institutului. Totodată, Gelu Voican Voiculescu a fost înlocuit din poziţia de director general.
„Colegiul Naţional, ca urmare a Deciziei CCR nr.198/24.03.2021, reafirmă existenţa IRRD şi începând cu data publicării în MO Of. nr. 0421/21.04.2021 reintră în deplinătatea atribuţiilor sale. Colegiul Naţional a luat act de demisia domnului Ion Iliescu din funcţia de Preşedinte al IRRD, primită şi înregistrată azi cu nr.1/23.04.2021.
Ţinând cont de prevederile legale prin care Preşedintele României numeşte membrii în Colegiul Naţional al IRRD, membrii prezenţi au hotărât că, alegerea Preşedintelui şi numirea Directorului General ai IRRD să fie făcute cu consultarea Preşedintelui României. Până la consultarea Preşedintelui României, alegerea în funcţia de Preşedinte şi numirea Directorului General, sunt făcute cu caracter interimar”, a anunţat Colegiul Naţional al IRRD într-un comunicat de presă.
Locul lăsat vacant de Iliescu va fi ocupat temporar de către Alexandru Mironov, iar în poziţia de director general a fost numit Ioan Savu.
„Colegiul Naţional constată că în motivarea emiterii OUG nr.91/2019 s-au formulat critici neîntemeiate şi incorecte cu privire la activitatea şi rezultatele IRRD. Colegiul Naţional a decis să supună atenţiei opiniei publice, pentru corecta sa informare, documente care arată activitatea reală şi benefică a IRRD: – raport de activitate 2005-2019; – scrisoarea publică a domnului Claudiu Iordache, fost Director General timp de 14 ani”, se mai arată în comunicat.
De asemenea, Colegiul Naţional a hotărât să propună Preşedintelui României, consultări cu privire la activitatea viitoare a IRRD şi realizarea de dezbateri în cadrul Comisiei Parlamentare a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 şi a Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989.
Reamintim că deputatul PNL Alexandru Muraru a anunţat, joi, depunerea unei noi iniţiative legislative pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, precizând că este vorba de o „sinecură iliesciană” condusă de o persoană care face „obiectul judecăţii pentru infracţiuni contra umanităţii”.
„Institutul Revoluţiei Române din 1989, o sinecură iliesciană care insultă memoria revoluţionarilor, trebuie desfiinţat! Nu suntem descurajaţi de insistenţa cu care PSD, prin instrumentul CCR apără acest institut care prejudiciază, prin acţiunile sale, imaginea reală a evenimentelor din 1989. Din păcate, CCR a continuat să apere interesele social-democraţilor, declarând neconstituţionale ordonanţa de urgenţă a guvernului Orban cât şi legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliţie”, a susţinut deputatul pe pagina sa de Facebook.
Anunţul lui Alexandru Muraru a venit în contextul în care, la sfârşitul lunii martie, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate depusă de PSD contra proiectului de lege privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Reamintim că, la data de 1 februarie, Senatul a dat undă verde desfiinţării Institutului, decizia fiind luată cu 80 de voturi “pentru” şi 54 “împotrivă”.
Potrivit liberalilor, doi indivizi judecaţi pentru crime împotriva umanităţii în Dosarul Revoluţiei – Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu – „au primit ani întregi bani mulţi de la bugetul de stat ca şefi ai Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, ca să ţină umbră deasă pe evenimentele din 1989”.