Ministrul Mediului, Costel Alexe, a dispus mai multe controale în păduri și pe drumurile publice pentru a preveni tăierile ilegale care ar putea fi speculate în această perioadă în stare de urgență, potrivit informațiilor furnizate de Realitatea.net.

”Suntem în plină dinamică a controalelor în pădure, pe drumurile forestiere, pe drumurile publice, în depozitele operatorilor și în alte obiective. Vrem să ne asigurăm că în această perioadă nu se taie ilegal de către cei care ar putea specula starea de urgență, sperând că autoritățile nu sunt pe fază și că nimeni nu-i prinde!

Să nu se bazeze nimeni pe asta!

Gărzile Forestiere sunt în teren peste tot în țară. Vă mulțumim pentru sprijinul vostru din această perioadă. Primim sute de mesaje de la voi în care ne indicați transporturi de materiale lemnoase pe drumurile publice dar și exploatări forestiere în teren.

Pentru a fi și mai eficienți împreună vă propunem să folosiți aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, disponibilă gratuit în App Store și Google Play, precum și portalul www.inspectorulpadurii.ro. Acestea sunt instrumente create special pentru a identifica rapid orice transport ilegal. Cu ajutorul lor, ori de câte ori vedeți un transport de masă lemnoasă, puteți verifica, în timp real, dacă transportul de lemn are sau nu documente. În cazul în care aplicațiile vă semnalează că nu are, sunați la 112, pentru că există probabilitate foarte mare ca acesta să fie ilegal.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat, miercuri, că autorităţile române au descoperit la Ocolul Silvic Sighet, în Maramureş, „poate cea mai mare tăiere ilegală” de copaci din ultimii cinci ani. Alexe afirmă că „de pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metri cubi”.

„În aceste zile, mai ales în weekend, duminică, am avut o vizită de lucru în judeţul Maramureş. Aşa cum am declarat şi la audieri, judeţul Maramureş, în 2018, a fost judeţul cu cele mai mari tăieri ilegale din România – 110.000 de metri cubi au fost identificaţi de colegii de la gărzile forestiere, cine ştie ce cantitate nu a fost descoperită, şi aş vrea să vă spun că în Maramureş, la Ocolul Sighet, a fost descoperită poate cea mai mare tăiere ilegală din România în ultimii cinci ani.

Pe o suprafaţă de 340 de hectare, în adâncul pădurii, au fost furaţi 100.000 de metri cubi. O pădure rasă de pe 340 de hectare, cu un prejudiciu adus statului român de peste 12 milioane de lei şi cu şi mai mari prejudicii aduse naturii şi, evident, mediului înconjurător”, a declarat Costel Alexe.

Ministrul a precizat că „acea pădure nu ar fi putut să dispară peste noapte, pentru că s-au făcut tăieri în mod repetat timp de 5, 6, 7 ani fără ca nimeni să le vadă”.

Potrivit oficialului, nici cetăţenii, nici autorităţile statului nu s-au sesizat şi consideră că dispariţia acelei suprafeţe importante din pădurile României este oarecum „o conlucrare comună” a localnicilor şi a autorităţilor locale.

„Colegii de la Garda Forestier Cluj au descoperit acest subiect, au investigat şi vă anunţ că săptămâna trecută dosarul a fost trimis la Parchet”, a avertizat Costel Alexe.

Nu în ultimul rând, ministrul Mediului a transmis următorul mesaj: „Eu, ca ministru, îi vreau cu cătuşe pe mâini pe toţi cei care taie, transportă ilegal sau fură din pădurile României. Nu ne mai permitem, ca ţară, să avem astfel de practici care evident ne duc spre lumea a treia, în care ne tăiem şi defrişăm pădurile în scopuri personale sau de grup”.

2 COMENTARII

  1. Domnule Ministru, aplicați legea!
    Confiscați averile! O parte din averile confiscate să fie folosite pentru reîmpădurire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.