Este aglomerație de nedescris pe cel mai mare aeroport al țării, după includerea pe lista galbenă sau roșie a unor țări preferate de români.

La revenirea acasă, oamenii stau la cozi infernale, din cauza birocrației, iar așteptarea se termină de cele mai multe ori cu decizia de carantină.

Totul, pentru că autoritățile noastre însărcinate cu controlul sanitar n-au reușit într-un an și jumătate de pandemie să implementeze un sistem digital de completare și control al documentelor necesare intrării în țară.

Oboseală, frustrare, nervi, aglomerație. Se întâmplă pe cel mai mare aeroport al țării, Henri Coandă. La orele de vârf când sosesc simultan mai multe avioane din țări cu risc epidemiologic, așteptarea la controlul sanitar poate dura zeci de minute. Din partea Direcției de Sănătate Publică sunt cel mult 6 medici pe tură care nu fac față fluxului crescut de călători.

Valentin Iordache, purtător de cuvânt Aeroportul Henri Coandă: “Cei care posedă certificatul digital nu mai trebuie să stea la coadă la controlul DSP, altfel formularele pe care le completează la intrarea în țară pasagerii care vin din țări galbene, respectiv roșii, trebuie văzute și validate de către un medic DSP.”

Validarea durează. Se face clasic, cu semnătură și ștampila. În tot acest timp, coada se îngroașă iar pasagerii își pierd răbdarea. De distanțare fizică nu mai poate fi vorba. În încercarea de a găși o rezolvare, reprezentanții aeroportului fac eforturi să-i trieze pe călători chiar la sosire.

Numărul mic al românilor nevaccinati se vede și la intrarea în țară pe aeroportul Henri Coandă. Cei care sosesc dintr-o țară aflată pe lista galbenă sau roșie trebuie să folosească un culoar de acces în cazul în care nu au pașaportul digital european care să ateste vaccinarea. Cei care au acest pașaport, vor folosi culoarul verde și nu vor mai fi supuși niciunui alt control la intrarea în țară.

Avantajul oferit de certificatul de vaccinare se vede în momentul în care cei imunizați trec cu lejeritate pe lângă coadă de la controlul sanitar.

Cosmin Pesteșan, director Aeroportul Henri Coandă: ”Dacă am avea o soluție digitală am evita zona de DSP, pentru că ar putea citi poliția de frontieră automat un cod QR, cum citește la certificatul verde, și n-ar mai trebui să stea să se uite medicul, intră sau nu intră în carantină”.

Aproape toate țările Uniunii Europene solicită completarea online a documentelor de acces și generează apoi un cod digital care este verificat cu ușurință la frontieră. Evita astfel aglomerația pe fluxurile de intrare.

Doar România nu a reușit într-un an și jumătate de pandemie să pună la punct o astfel de soluție digitalizată. Pe de altă parte suntem pe penultimul loc din Uniune ca număr de persoane imunizate.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.