Guvernul a adoptat, miercuri, hotărârea cu noile măsuri de relaxare a unora dintre restricţii care vor intra în vigoare de la 1 august.
Noile măsuri vor fi corelate cu pragul de 2 la mia de locuitori în ceea ce priveşte rata de infectare, în condiţiile în care, până acum, pragul a fost de 3 la mie.
A fost crescut numărul de participanţi la evenimentele sportive, nunţi şi botezuri şi, în funcţie de locaţie şi capacitatea maximă a spaţiului, se impune obligativitatea vaccinării, a trecerii prin boală sau a testării.
“Am aprobat măsurile de relaxare a restricţiilor de la 1 august. Relaxare este un cuvânt puternic astăzi pentru că nu se relaxează foarte mult aceste măsuri, multe dintre ele sunt menţinute, dar aş menţiona activităţile evenimentele cultural-artistice şi de divertisment organizate în spaţii deschise, cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, în localităţile cu incidenţă mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. O condiţie importantă este că participanţii trebuie să fie vaccinaţi, trecuţi prin boală sau testaţi.
Competiţiile sportive în spaţiile închise sau deschise permise cu spectatori până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim 1 metru, dacă incidenţa din localitate este mai mică sau egală cu 2 la mie. Activităţile din baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri, până la capacitate maximă a spaţiilor închise, în intervalul orar 5:00 – 2:00, dacă incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate. Aşa era şi până acum, nu se schimbă nimic”, a declarat premierul Florin Cîţu la sfârşitul şedinţei de Guvern.
La rândul său, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a explicat în detaliu noile măsuri de relaxare, anunţate în contextul în care medicii şi unii politicieni discută despre probabilitatea ca România să fie lovită de un val patru al pandemiei:
- Măsurile vor fi corelate cu pragul de 2 la mia de locuitori rată de infectare, care este sub cel de dinainte de 3 la mie.
- Creşterea numărului de participanţi la activităţile culturale şi artistice până la 75.000 în spaţiile deschise în judeţele şi localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Acest lucru este condiţionat cu testarea, vaccinarea sau trecerea prin boală.
- Creşterea numărului de participanţi la nunţi şi botezuri până la 150 în spaţiile închise şi 200 în spaţiile deschise, în judeţele şi localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Aici vorbim de participare necondiţionată.
- Creşterea numărului de participanţi la nunţi şi botezuri până la 400 în spaţiile închise în judeţele şi localităţile unde incidenţa este sub sau egală cu 2 la mie, dar cu condiţia ca participanţii să fie vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală.
- În localităţile în care incidenţa este între 2 şi 3 la mie la nunţi sau botezuri pot participa 300 de persoane, în spaţii deschise. Cu testare, vaccinare sau trecere prin boală.
- În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se vor putea desfăşura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de 1 metru între persoane, dacă incidenţa este mai mică sau egală cu 2 la mie. Tot cu condiţia vaccinării, testării sau a trecerii prin boală.
- Desfăşurarea de activităţi recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa cumulată este egală sau mai mică de 2 la mie.
- Creşterea numărului de participanţi la cursuri de instruire şi workshop-uri până la 250 în interior şi 300 în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minim 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană şi purtarea obligatorie a măştii de protecţie, dacă incidenţa este egală sau sub 2 la mie.
- Creşterea numărului de participanţi la conferinţe până la 300 în spaţii închise, cu purtarea măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile este egală sau mai mică de 2 la mie.
- Creşterea numărului de participanţi la mitinguri şi demonstraţii până la 500 de persoane, cu respectarea unor condiţii stabilite în Anexa 3 la Hotărârea Guvernului, dacă incidenţa este egală sau mai mică de 2 la mie.
- Permiterea activităţii în baruri, cluburi, discoteci şi săli de jocuri până la capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 05.00 – 02.00, în judeţele unde incidenţa este egală sau sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Deci, acolo nu intră decât persoane vaccinate.
Totodată, Arafat a afirmat că măsurile de relaxare stabilite în conformitate cu dispoziţiile Hotărârii de Guvern 730/2021 sunt menţinute acolo unde incidenţa este între 2 şi 3 la mie.
“Ca să fiu mai clar: avem măsurile noi, când incidenţa este sub 2 la mie; dacă incidenţa ajunge între 2 şi 3 la mie, ne întoarcem la situaţia în care ne aflăm acum; dacă incidenţa trece de 3 la mie, ne întoarcem la situaţia în care am fost la 1 iunie şi se aplică măsurile local, în funcţie de incidenţa în localităţi”, a adăugat şeful DSU.