Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a transmis sâmbătă că prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) se vor putea finanţa proiecte majore de infrastructură, dar vor putea fi efectuate şi reforme, precum schimbarea modului în care se plătesc ajutoarele sociale din România.

“Vrem să schimbăm modul în care se plătesc ajutoarele sociale din România”, a declarat Ghinea la Digi24.ro.

Loading...

Ministrul a mai precizat că USR-PLUS a încercat să pună în negocierile pentru programul de guvernare acest deziderat şi că îşi propune să vadă cât se poate finanţa din implementarea venitului minim de incluziune.

“Nu trebuie să ne gândim la PNRR doar ca bani de metrou, autostrăzi. Planul Naţional de Reforme şi Rezilienţă, reforme înseamnă chiar asta – reforme. Vreau să văd – şi din păcate aici primul draft nu prea a avut – ce vrem să schimbăm. Vrem să schimbăm modul în care se plătesc ajutoarele sociale din România, presupune nişte costuri de început, de implementare, haideţi să ne gândim la asta. Asta am încercat să punem noi în negocierile pentru planul de guvernare şi o să testăm fiecare idee a noastră. Vrem să testăm cât putem finanţa din implementarea venitului minim de incluziune, de pildă. Este o reformă care este amânată fără o explicaţie concretă de la an la an. Este o lege dată de Parlament în 2016 şi care încă nu este implementată”, a declarat Ghinea, citat de Agerpres.

Cristian Ghinea a mai opinat că, în prezent, în România oamenii săraci sunt puşi să aleagă între a avea un loc de muncă sau a pierde ajutorul social, aceasta în condiţiile în care “pentru salariile foarte mici diferenţa nu este foarte mare” aşa că pentru unii e mai avantajos să nu îşi caute un loc de muncă.

“Practic devine o alegere raţională să nu cauţi un loc de muncă pentru că găseşti doar ceva foarte prost plătit şi, pe de alte parte, pierzi ce avem acum: alocaţia de suport familial şi ajutorul social propriu-zis. Venitul minim de incluziune înseamnă să înlocuieşti toate aceste ajutoare fragmentate cu unul singur şi îl dau şi unui om care îşi caută un loc de muncă, un fel de supliment la salariu. Este o reformă pregătită de mulţi ani împreună cu Banca Mondială, împreună cu experţi, care spun că trebuie să rupem acest cerc vicios în care oamenii săraci din România au de ales în mod dramatic între A şi B. Repet, lege votată de Parlament, ignorată de Guverne până acum, din lipsă de voinţă politică şi lipsă de sistem informatic, dar şi un şoc temporar pe buget”, a adăugat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

În opinia sa, pentru o astfel de “revoluţie socială în România” este nevoie de circa două miliarde de lei pe patru ani, bani care ar putea veni din PNRR.

“Haideţi să vedem dacă nu merită să dăm două miliarde de lei, atât costă, nu mai mult, pe patru ani, să facem această această revoluţie socială în România. Eu cred că merită şi acum căutam mijloacele tehnice pentru a o face prin PNRR. Nu vreau să ne trezim în 2026 să spunem ce am făcut din PNRR, cu acei 30 de miliarde de euro? Păi, am făcut metrou la Cluj, am făcut autostrada aici, acolo – în varianta optimistă în care reuşim să le facem, pentru că avem o istorie urâtă cu proiecte întinse pe mult mai mulţi ani – dar România, dincolo de aceste proiecte de infrastructură care sunt necesare, legitime şi binevenite, nu are şi alte probleme structurale la partea umană, la partea de funcţionare a statului, la care trebuie să ne gândim atunci când avem de semnat PNRR-ul?”, a concluzionat ministrul.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.