Presedintele Comisiei de Cultura a Camerei Deputatilor, Iulian Bulai, a anunta ca marti vor fi validati noii membri ai Consiliului National al Audiovizualului.

Cei patru noi membri, reprezentand PNL, USRPLUS, Guvernul si Presedintia, vor schimba balanta de putere in CNA, astfel incat aceasta institutie nu va mai putea proteja derapajele de la Antena 3 si Romania TV.

„Consiliul National al Audiovizualului (CNA) va deveni functional incepand de marti, cand noii membri ai Consiliului vor fi votati in plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Maine, de la ora 15:00, propunerile pentru cele 4 pozitii vacante din cadrul Consiliului vor fi audiate in Comisiile pentru Cultura reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Manipularea, conspiratiile, negationistii si lipsa deontologiei jurnalistice ar trebui sa fie tratate diferit si sanctionate, conform legii, incepand de marti.

Am mare incredere ca acest lucru se va intampla si ca cei 4 noi membri ai Consiliului vor readuce in CNA profesionalismul si corectitudinea de care avem nevoie in media romaneasca. Va rog, doar, sa mai aveti rabdare 2 zile. Pentru ca lucrurile se schimba.

Decenta, informarea corecta si respectarea legii trebuie sa devina normele dupa care toate redactiile din peisajul audiovizual romanesc, unde CNA este unica autoritate de reglementare, sa isi conduca activitatea”, a anuntat Bulai.

La CNA vor fi numiti patru noi membri ai Consiliului: doi de catre Parlament (PNL si USR-PLUS), unul de catre Guvern si unul de catre Administratia Prezidentiala.

USR PLUS a anuntat, la inceputul lunii martie, ca il propune pe Mircea Toma, presedintele ActiveWatch, pentru pozitia de membru CNA. Mircea Toma este presedintele ActiveWatch, organizatia care actioneaza pentru protectia drepturilor omului, militand pentru comunicarea libera in interes public.

ActiveWatch a sesizat, anul trecut, de mai multe ori CNA in legatura cu emisiunile manipulatoare de la Antena 3 si Romania TV.

In septembrie 2020, ActiveWatch a sesizat CNA in legatura cu o emisiune a lui Mihai Gadea in care ”Nicusor Dan a fost anchetat, judecat si executat, fara sa fie audiat, intr-un stil de mult consacrat de Antena 3 (si copiat cu mai putin succes de alte televiziuni de trib)”.

In noiembrie 2020, ActiveWatch a sesizat din nou CNA in legatura cu urmatoarele burtiere de la Romania TV: „Artist umplut de sange de tortionarii COVID”, „Dana Budeanu, scandal cu ministrul Educatiei”, „Ce pregatesc neomarxistii in Romania, ancheta soc”.

„In opinia noastra, aceste abateri de la legislatia audiovizuala si de la conduita profesionala depasesc cadrul libertatii de exprimare si, in lipsa unor sanctiuni prompte si proportionale, risca sa afecteze nu doar contextul medical exceptional, ci si ordinea sociala fragilizata in ultimii ani de senzationalism si de stiri false”, se afirma in sesizare.

PNL l-a propus pe Ionel Palar, fost deputat de Bacau, pentru pozitia de membru al CNA.

Din partea Guvernului, propunerea este ca Valentin Jucan sa fie membru al CNA. El a fost purtator de cuvant al Consiliului Judetean Cluj, fiind sustinut de Alin Tise. Jucan a mai fost membru al CNA in perioada 2012 – 2018.

Presedintia merge din nou pe mana cu Dorina Rusu, care este deja membra a CNA. Rusu a propus cele mai mari amenzi pentru Romania TV si Antena 3, insa a fost blocata de fiecare data de majoritatea pro-PSD.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.