Sindicatul Europol a anunţat, vineri, că fostul şef al IPJ Timiş, Sorin Muntean, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, după ce, în urmă cu şapte ani, a mutat disciplinar un poliţist la o altă secţie la cererea fostului primar al oraşului Recaş, Pavel Teodoru.

Poliţistul hărţuit, Dumitru Duma, care a refuzat să se supună ordinelor de a nu mai controla maşinile localnicilor, deşi aceştia circulau cu maşini neînmatriculate sau fără documente valabile, va primi daune materiale în valoare de 2.551 lei şi daune morale în valoare de 7.000 de euro.

Totuşi, sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termen de 10 zile de la comunicarea acesteia.

„Ştim cu toţii că atunci când în cadrul unei unităţi, şeful e şef, el taie şi spânzură, mută, deleagă sau cercetează disciplinar un subordonat pentru că puterea lui este una divină. Asta s-a întâmplat şi la IPJ Timiş în urmă cu câţiva ani, unde colegul nostru Dumitru Duma, a fost mutat împotriva voinţei lui, de la Politia Recaş la Politia Lugoj, la cererea exclusiv politică a fostului primar al oraşului Recaş, Pavel Teodor. În urmă cu 7 ani, în anul 2014, pentru a satisface interesele personale şi de natură politică ale primarului oraşului Recaş, şeful IPJ Timiş, Sorin Muntean şi adjunctul acestuia Florin Bolbos, de la acea vreme, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.

În fapt, aceştia au dispus întocmirea unei propuneri către IGPR, pentru radierea postului unui agent de poliţie care îşi îndeplinea în mod legal atribuţiile de serviciu, din ştatul de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea colegului nostru într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea în cadrul altei unităţi de poliţie. În sprijinul aceluiaşi demers, şeful ierarhic al poliţistului, Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe acelaşi post de conducere, dar şi un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor fostului primar Pavel Teodor”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Europol.

Potrivit Europol, interceptările telefonice făcute de DNA în dosarul corupţiei de la IPJ Timiş sunt „halucinante” şi arată faptul că şeful Poliţiei Recaş, comisarul şef Marian Temu, era un executant al ordinelor primite de la primarul oraşului, Pavel Teodoru.

„Sunt la dosar numeroase discuţii în care primarul îi dădea ordine să verifice unde se află agentul Daniel Duma, cel care refuza să se supună ordinelor de a nu mai controla maşinile localnicilor, deşi aceştia circulau cu maşini neînmatriculate sau fără documente valabile. Unul dintre episoade s-a petrecut în 3 noiembrie 2014 când primarul i-a ordonat şefului Poliţiei Recaş să verifice ce căuta poliţistul Dumitru Duma şi un coleg de-al său la Izvin, asta după ce agentul i-a spus că vrea să discute. După 20 de minute între cei doi are loc o discuţie despre agentul devenit problemă capitală pentru aceştia, cu afirmaţii halucinante despre cum trebuie să fie de supus un poliţist primarului din localitatea unde lucrează”, se mai arată în comunicat.

În acelaşi dosar, fostul adjunct al IPJ Timiş, Florin Bolbos, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi 75 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria Timişoara sau Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, fostul şef al Poliţiei oraşului Recaş, Temu Marian Dorinel, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi 75 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Lugoj sau ISJ Timiş, iar Pavel Teodoru, fostul primar al Recaşului, a fost condamnat la trei ani de închisoare, cu un spor de 5 luni şi 10 zile de închisoare cu executare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.