După ditamai scandalul provocat de cozile interminabile din fața secțiilor de votare din afara țării, PNL și USR dar și cu aprobarea opoziției, au reușit într-un final să facă posibil ceea ce cu ceva timp în urmă, părea doar un vis nebun: votul prin corespondență!

Procedura este foarte simplă: intri pe saitul votstrăinătate.ro, faci dovada că locuiești în străinătate cu o factură pe numele tău, dai datele personale și aia e: primești acasă plicul pentru a putea vota, sau după caz, se deschide o secție de votare aproape de tine, dacă se întrunește numărul minim al solicitanților. Deși ar fi trebuit să fie ceva cât se poate de simplu, această procedură i-a pus în încurcătură pe foarte mulți conaționali! Motivele fiind doua: unii s-au temut să introducă acele date personale de frica ANAF și alții pur și simplu nu s-au descurcat în fața unui calculator. Cei mai mulți, au întâlnit varianta a doua! Asta este, doamnelor și domnilor, am tot făcut circ pentru ceva ce acum nu folosim. Poate la anul, la alegerile parlamentare și locale, cine știe…

Loading...

Multă lume se întreabă următorul lucru: dacă nu ma înscriu pe acel sait, pot merge la secția de votare? Răspunsul este DA, FĂRĂ NICIO PROBLEMĂ! Din cauza faptului că PSD nu prea primește voturi din străinătate, la televizor nu s-a dus o amplă promovare a votului pentru Prezidențiale, așa că mulți sunt în dubii. Cert este faptul că alegătorii care doresc să voteze în străinătate, la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2019, se pot înregistra ca alegători în străinătate, prin intermediul unui formular on-line, până cel mai târziu la data de 11 Septembrie 2019, ora 23:59:59.

Dacă nu fac asta, metoda clasică rămâne valabilă: urcat în mașină și mers la cea mai apropiată secție de votare. Nu uitați, votul în străinătate va fi prelungit la 3 zile, cu posibilitate de prelungire până la orele 23:59 în ultima zi, dacă situația o cere!

Alegerile pentru Parlamentul European din 2019 au loc între 23 și 26 mai 2019. Sute de milioane de cetățeni ai UE au posibilitatea de a-și vota, fie că locuiesc în străinătate sau acasă.

Alegerile pentru Parlamentul European din 2019 vor avea loc între 23 și 26 mai 2019 și puteți vota chiar dacă nu locuiți în țara dvs. de origine. Cum îți faci vocea auzită cu privire la chestiuni importante pentru tine?

Actualizare: Ce s-a întâmplat la alegerile pentru Parlamentul European din 2019? Expatica are rezultatele alegerilor .

Cu o populație colectivă de peste 500 de milioane, UE are în jur de 350 de milioane de persoane care sunt eligibile să voteze în timpul alegerilor pentru Parlamentul European. Acest lucru îl face unul dintre cei mai mari electorati din lume și permite tuturor să influențeze deciziile importante pe care UE le ia atât acum, cât și în viitor. Acest ghid al alegerilor europene din 2019 explică care sunt subiectele fierbinți, când și unde să participați și tot ceea ce trebuie să știți pentru a vota în țara dvs. de reședință – indiferent dacă votați pentru țara dvs. gazdă sau pentru reprezentanții țării de origine.

Alegerile Parlamentului European din 2019 pe scurt
Când și unde să votezi la alegerile europene din 2019
Cum să votezi la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 pe țară
Cum să votezi reprezentanții țării de origine în alegerile pentru Parlamentul European din 2019

Alegerile Parlamentului European din 2019 pe scurt
Cu un număr de 751 de membri ai Parlamentului European (europarlamentari) reprezentând persoane din 28 de state membre, UE se confruntă cu numeroase provocări diferite pe teme cheie, cum ar fi migrația, terorismul și schimbările climatice, iar voturile vor fi afectate de probleme care variază din economie – finanțele publice și șomajul tinerilor, de exemplu – pentru confidențialitatea datelor. La viitoarele alegeri ale Parlamentului European din mai 2019, fiecare alegător eligibil din toată Europa are șansa de a alege cei 751 de membri care îi vor reprezenta în Parlamentul European până în 2024.

Bruxelles, Belgia. 20 noiembrie 2018. Sala plenară a Parlamentului European în cadrul celei de-a 70-a aniversări a declarației universale a conferinței dreptului omului. Sursa: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
În urmă cu cinci ani, prezența medie la vot în UE a fost de doar 42,6%, deși Uniunea Europeană promovează activ votul viitor . În același timp, divorțul dezordonat al Regatului Unit de UE și consecințele sale financiare urmează să stimuleze calificativele de aprobare ale UE în sine, ceea ce sugerează că cetățenii UE sunt mai implicați ca niciodată cu politica continentului.

Publicitate
Când și unde să votezi la alegerile europene din 2019
Dacă ești cetățean al unei țări UE, este dreptul tău de a vota (și de a fi candidat!) La alegerile pentru Parlamentul European, care au avut loc în perioada 23–26 mai 2019.

Membrii Parlamentului European votează într-o comisie parlamentară în Parlamentul UE Bruxelles, Belgia pe 27 februarie 2019. Sursa: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Membrii Parlamentului European votează într-o comisie parlamentară în Parlamentul UE Bruxelles, Belgia pe 27 februarie 2019. Sursa: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com
Deși procedura de înregistrare pentru a vota variază în funcție de țară, iată câteva puncte cheie care se aplică pe întreg teritoriul Uniunii Europene:

Dacă sunteți cetățean al UE și locuiți în țara dvs. de origine, puteți vota pentru candidați (sau candidați la alegeri) doar în țara de origine.
Dacă ești cetățean al UE și locuiești într-o altă țară decât țara de origine, poți vota fie în țara de origine, fie în țara gazdă; nu puteți vota în ambele. Va trebui să vă înregistrați la autoritățile naționale din țara dvs. gazdă (dacă aceasta este reședința principală)
Dacă sunteți bulgar, cipriot, danez, grec sau italian și locuiți în afara Uniunii Europene (inclusiv Marea Britanie), atunci nu puteți vota din afara țării de origine.
Dacă locuiți în țara dvs. de origine, procedura de înregistrare pentru a vota la alegerile europene este identică cu cea pentru alegerile locale, regionale și generale. Pentru a putea vota, trebuie doar să vă înregistrați la autoritățile locale.
Votarea este obligatorie în Belgia, Cipru, Grecia și Luxemburg.
Puteți afla cerințele pentru fiecare țară UE specifică aici .

Publicitate
Cum să votezi la alegerile pentru Parlamentul European din 2019
Cum să votezi la alegerile europene din 2019 în Belgia
Belgia Reprezentanții UE: 21 de deputați

Data: 26 mai 2019

Sistemul de votare: Belgia folosește trei liste de voturi separate prin comunități lingvistice ( vorbitori de limbă olandeză , franceză și germanofonă). 156 de municipalități din regiunea flamandă, toate municipalitățile din regiunea Bruxelles-Capitală și municipalitățile comunității de limbă germană vor vota electronic cu o dovadă pe hârtie, în timp ce toate municipalitățile din regiunea valonă și 152 de municipalități din regiunea flamandă vor utiliza buletine de hârtie. Cetățenii belgieni sunt înregistrați automat prin cartea de identitate și trebuie să voteze. Belgienii care locuiesc în străinătate (inclusiv în țările din afara UE) pot vota primind un buletin de vot de la cea mai apropiată ambasadă belgiană. Odată înregistrată la un post consular, persoana este supusă votului obligatoriu. Cetățenii UE non-belgieni trebuie să se înregistreze pentru a vota cu comuna locală și nu trebuie să fie înregistrați pentru a vota într-o altă țară a UE.

Termen limită: Cererea de înregistrare pe lista electorală din municipalitatea dvs. trebuie făcută până la 28 februarie 2019.

Cum să votezi la alegerile europene din 2019 în Franța
Franța Reprezentanți UE: 79 de deputați

Data: 26 mai 2019

Sistemul de votare: cetățenii francezi care locuiesc în Franța pot solicita online să se înscrie pentru a vota. Cetățenii non-francezi pot solicita și prin municipalitatea de a-și declara intenția de a vota în Franța.

Data limită: Ca cetățean francez, trebuie să fiți înregistrat pe lista electorală înainte de 31 martie 2019. Dacă sunteți cetățean european care locuiește în Franța, trebuie să fiți și înregistrat pe lista electorală complementară din municipalitatea în care trăiți.

Cum să votezi la alegerile europene din 2019 în Germania
Germania Reprezentanții UE: 96 de deputați

Data: 26 mai 2019

Sistemul de votare: Dacă expatriații germani doresc să voteze la alegerile europene, ei trebuie să depună o cerere cu guvernul municipal pentru înscrierea în registrul alegătorilor înainte de fiecare alegere.

Termen limită: cu 21 de zile înainte de alegeri (5 mai 2019).

Cum să votezi la alegerile europene din 2019 în Italia
Italia Reprezentanți UE: 73 de deputați

Loading...

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.