Prim-ministrul Florin Cîțu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut declarații după ședința de Guvern de vineri seară, în care au anunțat noile măsuri de relaxare aprobate oficial de autorități.

Se renunţă la portul măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

Programul localurilor a fost prelungit până la ora 24:00, iar alte activităţi se vor relua cu respectarea unor reguli stricte.

”Începem revenirea la normalitate”, a anunţat premierul Florin Cîţu.

Sinteza declarațiilor susținute de premierul Florin Cîțu:

– Este primul act normativ pe care-l adoptăm prin care începem revenirea la normalitate. Aceste măsuri sunt până la 1 iunie. De la 1 iunie, o parte dintre aceste măsuri vor fi relaxate, dar sunt şi altele şi sunt prezentate în hotărârea CNSU.

– Purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția piețelor, târgurilor și staţiilor de autobuz.

– Se elimină restricțiile de circulație pe timp de noapte.

– Se stabileşte programul restaurantelor, barurilor, cafenelelor şi teraselor în intervalul orar 5-24.

– Programul agenților economici revine la normal.

– Se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile sportive să se poată desfăşura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 25% din capacitatea maximă a spaţiului.

Participarea va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ al unui test rapid nu mai vechi de 24 de ore.

– Organizarea spectacolelor de tip drive-in va fi permisă pentru grupuri de până la 4 persoane.

– Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 500 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid, nu mai vechi de 24 de ore.

– Sălile de fitness: 50% din capacitate, în localitățile în care incidența pe ultimele 14 zile este mai mică de 3 la mia de locuitori, dar persoanele trebuie să prezinte certificat de vaccinare.

– Se pot organiza workshopuri pentru adulți: maxim 50 de persoane în interior, maxim 200 de persoane în exterior.

Hotărârea CNSU privind relaxarea restricțiilor este disponibilă în finalul articolului.

Cum s-a ajuns la decizia de a renunța la măști în aer liber

De asemenea, premierul a explicat, la Digi24, de ce a fost luată decizia renunțării la obligativitatea măștii în spațiile deschise, cu excepția zonelor aglomerate, și cea a ridicării restricțiilor de noapte începând cu 15 mai, deși în urmă cu câteva zile autoritățile spuneau că nu vor fi măsuri de relaxare înainte de 1 iunie.

„Am avut mai multe scenarii, am discutat și cu domnul președinte și am zis să extindem puțin indicatorii la care ne uităm și dacă vom avea rezultate mai bune la acești indicatori, vom lua măsurile mai devreme. A fost un cumul de factori, dar am văzut că a mers mai bine valul 3 decât ne așteptam.

Rata de pozitivare scăzut mai rapid decât ne așteptam, în corelație cu campania de vaccinare mai bună. Avem deja, de câteva zile, peste 100.000 de persoane care se vaccinează zilnic și în acest context am spus că e momentul să luăm această decizie”, a afirmat Cîțu.

Șeful Guvernului a făcut apel la cetățeni să se vaccineze împotriva Covid-19, spunând că de acest lucru depind următoarele etape de relaxare.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.