Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat, miercuri, cu majoritate de voturi, aviz favorabil pentru ca Fabian Gyula să ocupe funcţia de Avocatul Poporului.
PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, spunând că mai întâi trebuie clarificate aspectele semnalate de Comisia de la Veneția și așteptată decizia CCR asupra cererii de neconstituționalitate.
Fabian Gyula este susţinut de UDMR şi PNL.
Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului, cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie, transmite Agerpres.
Înrebat dacă prevederile de revocare a Avocatului Poporului sunt destul de clare, precum solicită Comisia de la Veneția, Fabian Gyula a răspuns: “Las la aprecierea Comisiei de la Veneția, sunt mai specialiști pe aceste principii constituționale”.
Fabian Gyula a precizat că s-a pensionat din magistratură în 2020, la 49 de ani.
“Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcții de conducere. Abia după aceea am început să ocup funcții de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe același scaun, soluționând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam și de cooperarea internațională”, a declarat acesta.
Atacuri xenofobe în timpul dezbaterilor din Comisie
La dezbaterile din Comisie au fost de asemenea atacuri xenofobe la adresa propunerii făcută de coaliție pentru funcția de Avocat al Poporului. A fost întrebat cum vede autonomia Ținutului Secuiesc dar a fost acuzat de către cei de la AUR că a fost și agent al Ungariei. Replica lui a fost că va ocupa această funcție și că va respecta toate drepturile persoanelor.
Fabian Gyula este doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena (1995-1996) și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena (1997-1998).
Fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, Fabian Gyula este autor și coautor al peste 20 de volume și al mai multor articole și lucrări de specialitate publicate în limbile română, maghiară, germană și engleză, în țară și în străinătate, în domeniul Dreptului UE și al Dreptului internațional public.
A terminat școala generală în limba maghiară într-un sat din județul Covasna, a urmat ulterior un liceu industrial, cu specializare în matematică-fizică, și a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea „Babeş-Bolyai“, promoția 1990-1994.