Oligarhiii ucraineni și oamenii de afaceri au început să părăsească țara cu zboruri charter. Aproape 20 de zboruri charter și private au plecat din Kiev în ultima săptămână, notează publicația Ukrainska Pravda, prezentând detaliile curselor aeriene.

Cel puțin 20 de zboruri charter au plecat duminică din Kiev, mai mult decât oricând în ultimii șase ani de observații de zbor, a raportat Ukrainskaya Pravda, citând jurnalele de zbor. Cei mai bogați doi bărbați din Ucraina, Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Șahtior Donețk, dar și Viktor Pinciuk, se numără printre cei care ar fi fugit, scrie The Moscow Times.

Magnatul din transport maritim Andrei Stavnitser și magnatul agricol Vadim Nesterenko au părăsit și Ucraina în cursul zilei de duminică.

Miliardarul Igor Abramovici, un deputat pro-rus implicat în domeniul construcțiilor, a organizat și el un zbor de 50 de persoane către Viena pentru partenerii săi de afaceri și familiile lor. Unii dintre miliardarii care au plecat au precizat presei că se vor întoarce peste câteva zile.

Numărul de zboruri urmează după aproape două săptămâni de plecări importante, miliardarul Victor Pinchuk și magnatul metalurgiei Vadim Novinsky deja se crede că au părăsit țara.

Unele dintre persoanele numite în cel mai recent raport au negat că au plecat, Stavnitser precizând că pleacă din țară pentru o călătorie de afaceri și că se va întoarce în câteva zile, în timp ce omul de afaceri și fostul vicepremier Boris Kolesnikov, al cărui avion a plecat duminică de la Kiev, a transmis că avionul său a zburat de fapt la Praga pentru întreținere și că el se afla încă în Ucraina.

„Publicația înșelătoare și veșnic manipulatoare minte ca de obicei. Sunt la Kiev și nu plec nicăieri până la 1 martie”, a scris duminică Kolesnikov pe pagina sa de Facebook.

Raportul Ukrainska Pravda vine în timp ce tensiunile dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei ating un nivel maxim, iar amenințarea izbucnirii unui nou război în Europa devin din ce în ce mai evidentă.

Avertismentele occidentale cu privire la cei peste 100.000 de soldați ruși adunați de-a lungul frontierelor Ucrainei au atins cel mai fierbinte punct de până acum. SUA au spus că Rusia ar putea lansa o ofensivă oricând în zilele următoare, iar capitala Kiev s-ar putea număra printre potențialele ținte.

Moscova neagă că plănuiește o invazie a țării vecine, dar cere garanții de securitate ample, inclusiv un angajament ca SUA și NATO să blocheze definitiv Ucraina să nu adere la alianța militară occidentală.

O serie de discuții diplomatice dintre Rusia și țările occidentale desfășurate în ultimele săptămâni nu au reușit să reducă semnificativ tensiunile.

SUA, Marea Britanie, Germania și Canada și-au cerut cetățenilor să părăsească Ucraina în urma avertismentului Washingtonului privind un atac rusesc iminent, iar mai multe țări și-au evacuat ambasadele de la Kiev, mutându-le la Lvov, un oraș situat în apropiere de granița cu Polonia.

Sursa știre : Digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.