Eradicarea unor boli ca variola ar fi fost imposibilă în condițiile de azi, când dezinformarea în legătură cu vaccinurile se răspândește rapid în Statele Unite, a afirmat sâmbătă consilierul Casei Albe pentru epidemia de COVID, Anthony Fauci, citat de AFP.

„Dacă am fi avut respingerea vaccinurilor pe care o vedem în unele medii, nu cred că ar fi fost posibilă eradicarea variolei”, a spus imunologul într-o intervenție la CNN. „Probabil că am mai avea variolă şi probabil că am mai avea poliomielită în această ţară, dacă am fi avut genul de informaţii false care sunt răspândite acum”, a adăugat el.

Vineri, preşedintele american Joe Biden i-a acuzat pe marii operatori de reţele sociale că „omoară oameni” lăsând să circule informaţii false despre vaccinuri, în contextul în care Statele Unite încearcă să relanseze campania de vaccinare, care stagnează.

Facebook a respins aceste critici, susţinând în schimb că „salvează vieţi” cu măsuri care, potrivit reţelei sociale, permit utilizatorilor săi să aibă un acces mai bun la vaccin.

Variola, care a făcut aproximativ 300 de milioane de morţi în secolul al XX-lea – mai mult decât conflictele armate -, a fost declarată oficial eradicată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în 1980 datorită efortului global de vaccinare lansat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Variola se localizează în vasele de sânge mici de piele, în gură și gât.

Pe piele, rezultatul este o erupție maculopapular caracteristică, urmată de bășicuțe umplute cu lichid. Variola a desfigurat milioane de oameni, complicațiile pe termen lung fiind cicatrici caracteristice, de obicei pe față, care apar la 65-85% din supraviețuitori. Poate provoca și orbirea.

Poliomelita, eradicată oficial din august 2020 în Africa, datorită vaccinului, rezistă în schimb în Asia, Pakistan şi Afganistan unde această boală, care se manifestă prin paralizie la copiii mici, rămâne endemică. Eşecul campaniilor de vaccinare aici se explică în special prin neîncrederea populaţiilor rurale şi credinţa în teoriile conspiraţioniste împotriva musulmanilor.

(sursa: Agerpres)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.