Românii plecaţi la muncă în Occident, rămân în continuare, cei mai mari “investitori străini”, potrivit informațiilor furnizate de Stirileprotv.ro. 

Oficial, aceştia au trimis în 2021, în ţară, peste 5,6 miliarde de euro. Un record, dacă ne raportăm la ultimii trei ani. În realitate, suma este mai mare. În luna decembrie, de exemplu, când au venit de sărbători, oamenii au lăsat şi sume în numerar.

Cristian Dumitrescu, un român care lucrează în Marea Britanie, a trimis în fiecare lună a anului trecut în jur de 2 mii de lire.

Cristian Dumitrescu, român stabilit în Anglia: ”În decembrie am mers personal acasă și am lăsat cam 4 mii de lire în România cash. Mai mult decât într-o lună normală, au fost și sărbătorile vă dați seama, trebuie mai mulți bani. Când mergem acasă mergem cu cash la noi pentru a evita taxele și comisioanele la bănci”.

Pentru că aşa procedează şi alţii suma totală care a intrat în ţară este mult mai mare decât cea anunţată de autorităţi.

Bogdan Găvan: “Ceea ce vedem noi sunt banii trimiși prin sistem bancar, dar sunt și oameni care pleacă sezonier, care strâng banii acolo și aceste fluxuri nu le vedem. Ei când se întorc acasă se întorc cu acești bani, prin urmare nu descoperim această valoare. Banii se văd în consum, în momentul în care rudele celor plecați încep să cumpere mașini sau calculatoare atunci aceste produse se văd în creștere PIB. Din păcate prea puțini din acești bani se duc către investiți productive”.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – ţara urmată de Marea Britanie, Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

În ceea ce privește modalitatea de trimitere a banilor, aceasta s-a schimbat de-a lungul timpului, iar acum românii preferă transferul rapid, dacă se poate cu taxe cât mai mici.

Alina Balatchi, româncă stabilită în străinătate: “La începuturi chiar nu era ușor să trimitem. Trimiteam foarte mult în cash, trimestrial, ulterior au apărut aceste transferurui de bani, nu erau foarte rapide. În prezent trimit lunar către românia prin bancă, sau dacă este o situație de urgenţă trimit metode de transfer rapid”.

Numai printr-o singură instituţie financiară care se ocupă de transferuri online în sistem rapid au ajuns în România 316 milioane euro, reprezentând o creștere cu 79% față de anul 2020.

Gabriela Simion, reprezentant serviciu bancar: ”495 de euro pe tranzacție. Cei mai mulți bani au fost trimiși de românii din Marea Britanie, aproape 66%, ia în top zece ţări se regăsesc și comunități de români din Germania, Franța, Italia, Belgia”.

Anul trecut banii trimişi de români în ţară au reprezentat aproximativ 2 la sută din Produsul Intern Brut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.