Electorii americani care au început luni votarea formală a noului preşedinte democrat al SUA, Joe Biden, au consfințit victoria acestuia în alegeri, potrivit Digi24.ro.

În SUA, un candidat devine preşedinte nu prin câştigarea unei majorităţi a votului popular, ci printr-un sistem de Colegiu Electoral

Președintele ales a obținut suficiente voturi pentru a fi declarat învingător. Electorii din California i-au acordat cele 55 de voturi de care dispuneau și astfel Joe Biden a obținut 302 voturi, mai mult decât suficiente pentru a fi declarat învingătorul alegerilor, așa cum a fost desemnat și prin votul popular.

Iată cronologia evenimentelor 

Pentru a fi confirmat ca președinte ales, Joe Biden avea nevoie de cel puțin 270 de voturi electorale.

Deja șase dintre statele în care Donald Trump și-a contestat înfrângerea – Nevada, Arizona, Georgia, Pennsylvania, Wisconsin și Michigan – au votat pentru Joe Biden.

Președintele ales ar urma să se adreseze publicului, luni seara, după încheierea votului în Colegiul Electoral.

Primii electoria ca au votat au fost cei din statele Georgia şi Arizona, ambele câştigate de democraţi la scrutinul din 3 noiembrie, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Toţi cei 16 electori din Georgia, 11 din Arizona şi 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden.

Votarea s-a încheiat în mai multe state, electorii întrunindu-se în general în capitalele statelor, dar Biden va fi probabil confirmat drept câştigător doar după ce şi California, situată pe coasta de vest, îşi va exprima votul în cursul după-amiezii.

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani. Toate statele şi-au certificat rezultatele alegerilor din 3 noiembrie.

Conform rezultatelor scrutinului din 3 noiembrie, Joe Biden ar urma să fie votat de 306 electori, mult peste pragul de 270 necesar pentru a deveni preşedinte, iar Donald Trump de 232.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.