Medicul Virgil Musta, de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara, a atras atenţia, într-o intervenţie la postul B1 TV, că autorităţile ar putea impune noi restricţii în România dacă va exista transmitere comunitară a noii variante Delta a COVID-ului.

„Situaţia este uşor alarmantă pentru că peste 70 de ţări se confruntă cu această tulpină Delta care are o contagiozitate cu 60% mai mare decât contagiozitatea tulpinei engleze, care la rândul ei avea peste 50% contagiozitate peste tulpina din Wuhan.

Această tulpină se va transmite mult mai repede decât celelalte. Pe de altă parte se ştie că formele clinice sunt mai severe cu această nouă tulpină, iar vaccinarea conferă mai puţină imunitate, astfel dacă pentru vaccinul Pfizer 94% dintre persoanele care s-au vaccinat dobândesc imunitate, în situaţia tulpinei Delta, doar 88%, acelaşi lucru se întâmplă şi cu celelalte vaccinuri”, a declarat Virgil Musta.

Medicul a subliniat că noua variantă Delta (sau indiană) este mai rezistentă la vaccinuri, ceea ce nu înseamnă că acestea nu vor conduce la evitarea formelor grave.

„Dacă sunt vaccinaţi, formele vor fi mai uşoare. Doar că un număr mai mare de persoane care s-au vaccinat riscă să facă boala. Dacă în schimb nu te-ai vaccinat, acolo riscul de a face forme severe este mai mare”, a explicat Virgil Musta.

Întrebat dacă noua variantă ar putea duce la noi restricţii, medicul a replicat:

„Probabil în momentul când se va constata că apare tulpina şi că se va transmite comunitar şi în România, vor apărea din nou restricţiile. Avem deja un plan de intrare din nou în alertă în cazul în care apare o nouă tulpină care creează transmitere comunitară.

Acest plan presupune ca fiecare instituţie să aibă eşalonat care sunt secţiile care vor intra şi cum vor intra în funcţiune dacă numărul de cazuri va creşte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.