Potrivit epochtimes-romania.com, Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa, au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a directorului Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, Manole Daniel, acuzat de infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de luare de mită.

Alături de acesta mai sunt cercetate penal şi au fost reţinute pentru 24 de ore trei persoane fizice, administratori ai unor societăţi comerciale, acuzate de comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

În comunicatul de presă publicat pe portalul DNA se mai precizează că procurorii anti-corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de un alt om de afaceri pentru săvârşirea unor infracţiuni similare.

Concret, în rechizitoriu se arată că în perioada septembrie-noiembrie 2020, Manole Daniel, ca şef al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) din cadrul Ministerului Transporturilor, împreună cu ceilalţi inculpaţi ar fi constituit un grup infracţional care ar fi avut ca scop achiziţia, cu fraudarea legislaţiei primare în materie, de către instituţia pe care o conducea primul inculpat a unui număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA).

„Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în cele patru contracte încheiate sunt prevăzute clauze defavorabile achizitorului, în sensul că A.R.S.V.O.M. este obligată să plătească pentru cele patru nave mai mult de jumătate din valoarea lor, ca avans, restul banilor fiind plătiţi la recepţia finală.

De menţionat este faptul că societatea câştigătoare a licitaţiei doar ‘ar fi mimat’ construcţia acelor nave, în realitate acestea fiind achiziţionate la jumătate de preţ de la o societate comercială din Estonia.

Pentru contribuţia sa, inculpatul Manole Daniel ar fi fost recompensat cu un procent de aproximativ 3% (cca. 2.000.000 lei) din sumele plătite de A.R.S.V.O.M. către societatea care a livrat navele”, precizează procurorii DNA.

Pentru Manole Daniel procurorii au propus arestarea preventivă pentru 30 de zile, în vreme ce pentru ceilalţi inculpaţi, s-a propus măsura arestului la domiciliu.

În cauză sunt urmărite penal şi alte persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.