Fostul ministru PNL al Fondurilor Europene Marcel Boloş îi dă o replică dură lui Cristian Ghinea, după ce acesta l-a acuzat că a făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seama de CE.

Replica lui Boloş vine în condiţiile în care în spaţiul public s-a stârnit un nou scandal. Mai exact, Rareş Bogdan a criticat, sâmbătă, în conferinţa de alegeri a PNL Bihor, faptul că PNL nu deţine portofoliul Fondurilor Europene şi a susţinut că cel mai bun titular pentru funcţia de ministru ar fi fost Marcel Boloş. Nemulţumit, Ghinea i-a răspuns lui Rareş Bogdan, afirmând că Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de Comisia Europeană.

„Marcel Boloş a făcut un PNRR care nu ar fi fost luat niciodată în serios de CE: cu 9% verde şi 4% digital (faţă de 37% şi 20% cât prevede regulamentul). În general vorbind, te poţi pretinde profesionist dacă citeşti regulamentele pe care trebuie să le aplici.” a afirmat Ghinea.

Nemulţumit, Boloş transmite, printr-o postare pe Facebook că „guvernul Orban a avut un draft de PNRR atunci când exista doar o propunere de regulament” şi mai punctează că este acuzat tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-uri aprobate la nivel UE, toate statele pornind în aceeaşi etapă, spune că suntem într-un proces normal de consultare şi colaborare cu Comisia Europeană.

„Eu am construit un draft al PNRR-ul care nu era finalizat, era doar propus spre dezbatere publică, în conformitate cu propunerea de Regulament a Comisiei Europene din Mai 2020. Când a fost prezentat, procesul legislativ european era în derulare.

În luna decembrie regulamentul a fost actualizat, urmând ca în luna februarie să fie aprobat, tot atunci să fie definitivat şi template-ul după care trebuiau construite componentele din cadrul PNRR. Dacă aş fi rămas ministru al fondurilor europene, aş fi elaborat PNRR-ul urmare a procesului de dialog social, consultare publică şi conform regulamentului actualizat.

Curios este doar faptul că astăzi sunt acuzat că am făcut un PNRR care nu ar fi fost băgat în seamă de CE, tocmai de cineva care astăzi, când sunt 14 PNRR-URI aprobate la nivel UE, toate statele pornind în aceeaşi etapă, spune că suntem într-un proces normal de consultare şi colaborare cu Comisia Europeană.

Ceea ce este adevărat, dar nuanţa este că suntem într-un proces oficial/formal încă de consultare, în timp ce alte state au valorificat perioada de dialog informal pentru a avea astăzi planurile aprobate. Adaug pentru buna informare un grafic dintr-un raport privind analiza draft-urilor de PNRR de la sfârşitul anului trecut făcut de Institutul European pentru Administraţie Publică ce colaborează îndeaproape cu serviciile Comisiei Europene.”, a scris Boloş pe Facebook.

Fostul ministru mai susţine că în calitate de ministru al fondurilor europene a atras în condiţii de pandemiei 4 mld. euro bani europeni, a lansat 60 de apeluri de proiecte în valoare de 8,5 mld euro care generează şi vor genera absorţie de fonduri europene şi a avut un draft de PNRR, un acord de parteneriat şi programe operaţionale cu un front de timp suficient pentru dezbateri publice, dialog social, îmbunătăţiri în procesul de dialog cu Comisia Europeană concentrate pe principalele direcţii corecte de dezvoltare pentru România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.