Vicepremierul rus Marat Husnullin a efectuat marti o vizita in regiunea Herson, regiune ocupata de fortele ruse in sudul Ucrainei inca din primele zile ale invaziei declansate in 24 februarie, unde a declarat ca aceasta regiune va ocupa „un loc demn in familia noastra rusa”, relateaza miercuri DPA si Meduza.io.

Regiunea Herson din jurul orasului-port cu acelasi nume este situata pe malul drept al Niprului pana la gura de varsare a fluviului in Marea Neagra.

„Herson are o mare perspectiva”, il citeaza pe Husnullin agentia oficiala de presa rusa RIA Novosti. „Ii asteptam pe toti, ii invitam sa coopereze, nu trebuie sa va fie frica, vom trai si lucra impreuna mai departe”, a adaugat acesta.

Responsabilul rus a remarcat ca „viata in Herson este relativ pasnica la ora actuala si sunt putine distrugeri”.

Guvernul Federatiei Ruse, a spus Husnullin, a alocat deja fonduri pentru „reconstructia si reparatia drumurilor si podurilor” in regiunea Herson, iar „pe linia Ministerului Agriculturii” se preconizeaza sa fie oferite agricultorilor din regiune „toate masurile de sprijin aflate la dispozitia Rusiei”.

La inceputul lunii mai, regiunea Herson a fost vizitata de secretarul Consiliului general al Rusiei Unite, partidul puterii in Rusia, Andrei Turciak, care declarase ca „Rusia este aici pentru totdeauna”.

La 1 mai, Rusia a introdus rubla rusa ca moneda oficiala in regiune.

Cu cateva zile in urma, administratia instalata de Moscova in aceasta regiune ucraineana a declarat ca intentioneaza sa lanseze un apel catre conducerea rusa pentru a obtine dreptul de a deveni parte a Federatiei Ruse.

Astfel, adjunctul sefului regiunii, Kirill Stremousov, a afirmat anterior ca nu va exista niciun referendum, nici o tentativa de a proclama regiunea drept republica. El a argumentat abtinerea de la organizarea unui referendum prin faptul ca o consultare similara desfasurata in peninsula Crimeea, anexata de Rusia in 2014, nu a fost recunoscuta la nivel international.

Stremousov, potrivit presei ucrainene, este un activist local, unul dintre liderii miscarii antivaccin impotriva COVID-19 din Ucraina, care in 2019 fusese suspectat de implicare in atacul asupra redactiei unui ziar din Herson.

Intr-un interviu acordat RIA Novosti la 8 mai, Stremousov a declarat ca locuitorilor din regiunea Herson li se vor elibera pasapoarte rusesti, probabil, „inca din acest an”, iar in data de 9 mai el a pledat pentru o „integrare maxima in componenta Federatiei Ruse”.

Pe de alta parte, guvernul de la Kiev si-a exprimat convingerea ca rusificarea regiunii Herson nu va avea sorti de izbanda, noteaza DPA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.