Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat marţi seara, la postul B1 TV, că liderii UDMR „au o problemă cu DNA” întrucât nu vor ca, după desfiinţarea SIIJ, dosarele de la Secţia Specială să ajungă la Direcţia Naţională Anticorupţie.
„Comisia de la Veneţia şi-a exprimat un punct de vedere, un aviz favorabil proiectului Guvernului, deci am pornit cu dreptul, însă ne-am blocat pe parcurs, în Parlament. UDMR a dorit altceva, adăugând cumva la programul de guvernare, punând alte condiţii care nu existau în programul de guvernare şi aici suntem acum.
Ei doresc ca dosarele să nu cumva să ajungă la DNA. UDMR se pare că au o problemă cu DNA. Ştiam ce s-a întâmplat în anii trecuţi, ştiam de discursul lor şi ştiam de lupta pe care au dus-o împreună cu PSD-ul împotriva justiţiei.
Nu ştiam că, odată păşind în această guvernare împreună şi agreând acest program de guvernare, nu îşi vor schimba discursul cu privire la justiţie. În celelalte privinţe colaborăm, avem o colaborare bună, spun eu, în Guvernul României. Pe partea de justiţie e acest blocaj pentru că nu renunţă la ideile pe care le aveau şi înainte”, a precizat Stelian Ion.
Oficialul a recunoscut că la negocierea programului de guvernare a fost optimist privind colaborarea cu UDMR pe această temă, dar că cei din partidul lui Kelemen Hunor acţionează acum împotriva acestui program.
„Am fost optimist pentru că am negociat programul de guvernare, pentru că am luat paragraf cu paragraf şi pentru că în programul de guvernare am scris foarte clar că vom desfiinţa Secţia Specială, vom reface competenţa DNA, vom respecta avizele Comisiei de la Veneţia, rapoartele MCV, toate aceste lucruri le-am agreat acolo. […]
Trebuia să ne limităm la ceea ce am agreat. Cât am agreat aceea trebuia să facem. Şi scrie negru pe alb [în programul de guvernare – n.r.] că se reface competenţa DNA, ceea ce UDMR nu vrea, deci se merge împotriva acestui program de guvernare agreat şi care a primit notă bună, să spun aşa, din partea Comisiei Europene”, a subliniat ministrul.
Stelian Ion afirmă însă că nu se poate rămâne în acest blocaj în privinţa desfiinţării SIIJ şi că se va negocia în cadrul Coaliţiei de guvernare până se va găsi o soluţie pentru ieşirea din impas. Ministrul reaminteşte că la Secţia Specială, la un moment dat, existau 6000 de dosare nesoluţionate ceea ce înseamnă că SIIJ este total ineficientă.
„Nu putem să ne lăsăm păgubaşi. Nu putem să rămânem blocaţi în asta. Vom negocia până în momentul în care vom găsi modalitatea de a debloca acest sistem, care are într-adevăr valoare de simbol.
Pentru că din Legile justiţiei am plecat cu acest prim pas, care este desfiinţarea acestei Secţii […] Intenţionat sau nu, pe partea aceea de corupţie în rândul magistraţilor nu s-a mişcat nimic şi aceasta este secţia care, potrivit legii, ar fi trebuit să facă cercetări. […] Trebuie să ne uităm la cifre şi la realitate.
Dincolo de faptul că poate fi speculat într-un mod sau în altul în discursul public, ne uităm la realitate: sunt foarte multe dosare la Secţia Specială, erau aproape 6.000 de dosare la un moment dat de curând […], care nu sunt soluţionate. Deci e total ineficientă această Secţie. […] Ideea desfiinţării SIIJ nu a fost să slăbim lupta împotriva corupţiei. Dimpotrivă, trebuie să mergem mai departe cu lupta împotriva corupţiei, să refacem competenţa DNA”, a declarat Stelian Ion.
Întrebat de ce UDMR-ului îi este teamă ca dosarele de la Secţia Specială să ajungă din nou la DNA spre instrumentare şi preferă ca acestea să fie trimise la Parchet, ministrul Justiţiei a replicat că acest discurs al UDMR este „de anii 2017-2018”.
„Cred că sunt suficient de experimentaţi să îşi exprime singuri opiniile. Discursul a fost în legătură cu DNA, să nu ne mai întoarcem unde am fost, în vremea aşa-ziselor abuzuri ale DNA când se întâmpla, nu ştiu ce se întâmpla. Se întâmpla că se făceau nişte anchete care conduceau la nişte trimiteri în judecată şi care nu conveneau unora. Asta se întâmpla.
Discursul acesta este de anii 2017 – 2018. Suntem în 2021, vrem să ridicăm MCV-ul, vrem să facem paşi, să facem reforme. Am spus, modul în care se va rezolva această problemă a Secţiei Speciale va fi un semnal foarte clar pentru modalitatea în care se va face toată reforma pe justiţie pentru că vin celelalte legi. […]
Dacă la Secţia Specială întâmpinăm astfel de probleme şi au trecut multe luni, să vedem cum ne vom descurca cu celelalte legi”, a mai menţionat Stelian Ion, citat de epochtimes-romania.com.