Procesatorii de carne din Marea Britanie sunt nevoiți să exporte în UE carcaseldanimalpentru a fi tranșatși apoi să lreimporte, din cauza crizei de muncitori calificați din industrie, relatează ThGuardian.

Producătorii de carne de vită exportă carcase în Irlanda pentru tranșare și ambalare, spune Nick Allen, directorul executiv al Asociației Britanica Procesatorilor dCarne, înainte ca produsele să fie aduse înapoi în Marea Britanie pentru a fi vândute în supermarketuri.

Pe de altă parte, procesatorii de carne de porc vor să expedieze carcasele în Olanda pentru a fi tranșate, după cum a relatat Financial Times. Aceasta, deși guvernul a anunțat luna trecută o politică de imigrație post-Brexit, în baza căreia ar fi acordate vize temporare pentru lucrători sezonieri în industria cărnii de porc.

Măsura are ca scop să prevină sacrificarea în masă a porcilor sănătoși în ferme, deoarece abatoarele și fabricile de procesare a cărnii nu mai au destui angajați după Brexit și sunt la capacitate maximă. Cu toate acestea, 10.000 de animale au fost ucise până acum, potrivit Asociației Naționale a Cărnii de Porc, iar sacrificarea continuă.

În urma deciziei Guvernului, 800 de angajați calificați din industria cărnii de porc vor putea lucra în Marea Britanie timp de șase luni. Cu toate acestea, fermierii și procesatorii de carne încă așteaptă sosirea muncitorilor, iar aceștia vor ajunge la sfârșitul lunii noiembrie, cel mai devreme.

O problemă pentru producătorii de carne de porc este că orice carne exportată în UE pentru tranșare nu va mai putea fi etichetată ca britanică atunci când este reimportată în Regatul Unit pentru vânzare.

„Este un semnal pentru cât de disperate devin lucrurile”, a spus Nick Allen.

„În ceea ce privește carnea de vită, irlandezii au acces la mulți muncitori. Au acordat vize pentru a aducee măcelari din străinătate. Au fabrici și sunt avizați pentru supermarketuri”, a adăugat el.

Exportul cărnii pentru procesare are și costuri mai mari – încă 1.500 de lire sterline pentru fiecare camion cu carcase, inclusiv taxele de transport, precum și cerințele vamale introduse după Brexit, cum ar fi un certificat de sănătate de export pentru fiecare transport.

Procesatorii de carne se plâng de mult timp de criza de forță de muncă din industrie și avertizează că vizele temporare de șase luni sunt prea puțin pentru a îmbunătăți situația.

„Avem un minus de 10.000-12.000 de muncitori, 800 nu sunt suficienți, mai ales pentru doar 6 luni. Avem nevoie de cel puțin 18 luni pentru a pregăti acești oameni”, a spus Allen.

1 COMENTARIU

  1. Interesant, nu au șoferi de tir, macelari, muncitori în agricultura? Dar uita ca ei au cerut brexit, criticau migranții, și au ales izolarea. Dar nu putem compara standardul lor economic cu nimicul ce înseamnă economia românească care se compară la PIB, CU UNGARIA, O ȚARĂ CU 7 MILIOANE DE CETĂȚENI, ORI, ACEST FAPT DENOTĂ CĂ, IMPUNEREA UNOR MASURI EGALE PENTRU TOATE STATELE, DAR CU DIFERENȚE MAJORE DE STANDARD ECONOMIC, STANDARD DE VIAȚĂ CU ASA DIFERENȚE (DUBLA MĂSURĂ) PENTRU STATELE SUB DEZVOLTATE, CA ROMÂNIA BULGARIA, ÎNSEAMNĂ, REGRES. A Cumpăra avioane moderne, nu înseamnă dezvoltare dacă nu ai și călători capabili sa plătească biletul de călătorie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.