Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a afirmat duminică, la Prima TV, că Secţia Specială nu a fost încă desfiinţată din cauza UDMR, întrucât formaţiunea politică respectivă nu îşi doreşte ca dosarele să ajungă la DNA, deoarece nu are încredere în această instituţie. Cu acest prilej, oficialul a subliniat faptul că „discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA”.

”Dacă noi spunem că nu avem încredere în DNA şi că magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil […] Dacă nu, înseamnă că ăsta este un atac frontal, un atac foarte dur la adresa DNA. Vă spun foarte clar, discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA”, afirmă ministrul.

Ion a mai precizat că nu au existat abuzuri în Justiţie care să justifice apariţia SIIJ şi că la momentul creării ei, cei care au avut iniţiativa au menţionat la motive doar „considerăm că e necesară înfiinţarea Secţiei speciale”.

”În niciun caz nu s-au făcut abuzuri în Justiţie care să justifice apariţia SIIJ. De altfel, în momentul în care a apărut Secţia, în expunerea de motive au fost înşirate nişte motive… De fapt, nici nu există motiv, veţi citi expunerea de motive şi se spune: ‘considerăm că e necesară înfiinţarea Secţiei speciale’. Nu se spune de ce.

Ulterior, au încercat să justifice cumva, dar în momentul înfiinţării au creat-o pentru că aşa au vrut şi pentru că au putut şi pentru că unii aveau acest interes, de a crea un organ care să pună presiune pe magistraţi, […] să aibă un anumit control în cadrul sistemului judiciar. […] Comisia de la Veneţia a dat două avize prin care ne spunea: ‘oameni buni, opriţi-vă, nu e în regulă ce faceţi’”, explicat ministrul.

Stelian Ion susţine că deşi iniţial toţi membrii coaliţiei de guvernare au fost de acord cu desfiinţarea SIIJ, în realitate UDMR, care a votat şi înfiinţarea Secţiei la vremea respectivă, se opune.

”Nu am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care suntem acum în Coaliţie erau la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea Secţiei speciale, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal de procedură, au votat multe.

Dar am spus, o dată ce s-a încheiat acel capitol, trecem de-o parte şi încercăm să creăm ceva nou, sperând cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de Justiţie în general, faţă de luptă anticorupţie. Parţial am avut semnale că acest lucru se întâmplă, pentru că s-a semnat un program de guvernare în care, în capitolul Justiţie, era clar stabilită prima măsura pe termen scurt, desfiinţarea Secţiei Speciale.

La un punct mai jos era stabilită refacerea competenţei DNA pe ce privea infracţiunile de corupţie săvârşite de magistraţi, deci era în regulă. De aceea am şi acceptat mandatul pe Justiţie, mandatul de ministru al Justiţiei, pentru că este un program foarte bine articulat”, a declarat Stelian Ion.

Întrebat, de ce crede că s-au răzgândit cei de la UDMR, Stelian Ion a replicat:

”Eu cred că a fost o tactică pentru că, altfel, nu pot să îmi explic. Adică, acum, la ora actuală, UDMR-ul spune: ‘noi desfiinţăm SIIJ, suntem de acord cu asta, dar am vrea ca toate dosarele să nu meargă sub nicio formă la DNA, pentru că noi nu avem încredere în DNA’, să meargă la Parchetul General, aşa cum a fost mai demult, în ideea că se transformă într-un fel SIIJ-ul actual într-o secţie care deja există. Schimbăm doar plăcuţa de înmatriculare, schimbăm doar denumirea, dar mecanismul rămâne acelaşi.

Adică mecanismul constând într-o secţie unică la nivel central, deci total ineficientă, fără servicii teritoriale, care se ocupă de absolut toţi magistraţii, pentru toate categoriile de infracţiuni – ceea ce e o anomalie, nu se respectă principiul specializării. Avem parchete specializate. Dacă noi spunem, noi politicienii spunem că nu avem încredere în DNA şi că unii magistraţi sau toţi magistraţii nu ar trebui să fie anchetaţi de DNA pentru fapte de corupţie sub nicio formă, înseamnă că e un semn mare de întrebare pus în dreptul DNA, ceea ce este inacceptabil.

Ori suntem toţi egali în faţa legii şi tot ce înseamnă corupţie este anchetată de DNA, ori dacă nu, înseamnă că ăsta este un atac frontal, un atac foarte dur la adresa DNA-ului. Vă spun foarte clar, discuţia despre SIIJ este, de fapt, despre DNA. La asta se rezumă. […] UDMR face un artificiu. Îi spun ‘artificiu’ în termeni eleganţi. Încearcă să inducă în eroare într-un fel, sau să păcălească opinia publică”.

Ministrul Justiţiei a mai relatat că UDMR invocă un raport al Inspecţiei Judiciare, despre care afirmă că ar demonstra existenţa abuzurilor în sistemul judiciar.

”Avem un raport al Inspecţiei Judiciare pe care îl invocă UDMR-ul spunând că acel raport al Inspecţiei Judiciare a arătat grave abuzuri, grave derapaje. Însă acel raport a fost supus controlului judiciar, nu a rămas definitiv, este în faţa judecătorilor şi rămâne să vedem dacă va fi validat de instanţe.

Pe de altă parte, acel raport a fost semnat de Inspecţia Judiciară condusă de un inspector-şef numit politic, prin ordonanţă de urgenţă, care şi în prezent este la cârma acestei Inspecţii Judiciare şi care cheamă periodic, foarte des la raport, din punctul meu de vedere suspect de des, mai ales magistraţii care au avut un punct de vedere de spus în acea perioadă şi au fost critici cu privire la acele reglementări, pentru simplul motiv de multe ori pentru că îndraznesc să se exprime, îndrăznesc să spună lucrurilor pe nume.

Îndrăznesc uneori să scrie articole de specialitate în care demontează cu argumente juridice, punct cu punct, toate aceste anomalii. Domnul Netejoru apare menţionat în mod explicit de vreo patru ori în hotărârea CJUE dată de curând, în care este criticat la modul cel mai făţiş acest mod de numire prin Ordonanţă de Urgenţă”, a declarat Stelian Ion.

Nu în ultimul rând, Ion a avertizat asupra posibilităţii de „rupere” a coaliţiei de guvernare din cauza nerespectării obligaţiilor asumate în domeniul Justiţiei. El a criticat dur UDMR pentru că a votat ”cot la cot” cu AUR în problema desfiinţării Secţiei Speciale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.