Premierul Florin Cîţu a fost întrebat miercuri, în cadrul briefingului care a avut loc după şedinţa de guvern, dacă vor fi îngheţate salariile bugetarilor în momentul în care datoria publică va trece de 50% din PIB.

Reporter: Datoria publică a ajuns la 49,7 din PIB. La 50%, salariile ar trebui îngheţate, aşa spune legea. Cum veţi proceda?

Cîţu: Să ajungem la 50% întâi.

Reporter: Probabil deja am ajuns, dacă luăm în calcul estimările am putea spune că suntem foarte aproape. La ce se pot aştepta bugetarii? Vorbim de milioane de angajaţi…

Cîţu: Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări deocamdată. Datoria, ca procent din PIB, are două elemente – una este datoria publică, celălalt este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne aşteptam. Nu ştiu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea când ajungem la 50%. În acelaşi timp, este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se va întâmpla atunci. Dar eu vă aduc aminte că, în sectorul public, la începutul anului, am îngheţat salariile sectorului public, înainte a avea această trecere peste 50%. Deci nu aici este problema.

Ce spune Legea privind responsabilitatea fiscal-bugetară

Limite pentru datoria publică calculată conform metodologiei Uniunii Europene:

1. Dacă datoria publică depăşeşte 45% din produsul intern brut, dar se situează sub 50% din produsul intern brut, Ministerul Finanţelor Publice prezintă Guvernului un raport privind justificarea creşterii datoriei şi prezintă propuneri pentru menţinerea acestui indicator la un nivel sustenabil.

2. Dacă datoria publică depăşeşte 50% din produsul intern brut, dar se situează sub 55% din produsul intern brut:

a) Guvernul prezintă public şi aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut;

b) programul prevăzut la lit. a) cuprinde, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public;

c) măsurile cuprinse în programul prevăzut la lit. a) se aplică prin aprobarea unui act normativ la nivel de lege, astfel încât să se asigure aplicabilitatea măsurilor într-un termen cât mai scurt, cel mai târziu în semestrul următor celui în care s-a constatat depăşirea procentului de datorie publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.