Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la Digi 24, că, în vederea recuperării materiei şcolare, vor fi alocate în medie cinci ore “remediale” pe săptămână, cu precizarea că acest număr ar putea varia în funcţie de evaluările făcute de profesori. În plus, ministrul a afirmat că a propus ca profesorii cu 25 de ani vechime să fie plătiţi cu 100 de lei pentru fiecare oră remedială.

„Avem nevoie de cooperarea fiecărui cadru didactic pentru a susţine acele acte remediale pentru a recupera ce s-a pierdut în şcoala online. E nevoie de solidaritate între elevi, profesori şi părinţi mai mult ca oricând. […] Sunt situaţii în care elevii au pierdut mai mult sau în care elevii au asimilat mai mult şi numărul de ore va fi mai mic.

Loading...

Orele de recuperare vor fi organizate de Ministerul Educaţiei, inspectorate şcolare, însă ajung la profesori, pentru că pierderile au fost neuniforme şi diferă de la şcoală la şcoală, de la elev la elev. Pot identifica aceste pierderi doar profesorii, în urma unor evaluări se poate vedea cât a pierdut elevul”, a precizat Cîmpeanu.

De asemenea, ministrul a mai afirmat că la începerea semestrului al doilea nu va mai fi luat în considerare scenariul şcolii hibrid, pe motiv că „experienţa ne-a arătat o calitate foarte slabă a actului educaţional când cadrul didactic trebuie să predea şi fizic şi virtual”.

În ceea ce priveşte copiii care au contraindicaţii medicale sau certificate medicale, aceştia vor putea continua şcoala în formatul online.

Elevii ar urma să revină în şcoli pe data de 8 februarie, însă decizia finală în privinţa acestei măsuri va fi luată pe 2 februarie, luându-se în calcul evoluţia epidemiologică.

„Faptul că această decizie de redeschidere a şcolilor a fost anunţată ieri, cu mult înainte de 8 februarie, are în vedere această perioadă de pregătire, înainte ca elevii să ajungă din nou în bănci. Limita dintre dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie e foarte subţire. Aş vrea să cred că din perspectiva diminuării riscului a fost o măsură bună învăţământul online, dar educaţional elevii au de recuperat. Am afirmat public că îmi doresc deschiderea şcolilor şi a fost motivată această dorinţă de necesitatea unor acte remediale. Pierderile suferite pe timpul predării online sunt inevitabile şi au fost accentuate de circumstanţe conjuncturale cum ar fi accesul dificil la internet, la examene, formarea cadrelor didactice sau disponibilitatea lor. Aceste pierderi nu pot fi reparate tot în online şi am decalat cu 8 săptămâni termenul la care situaţia şcolară pe primul semestru poate fi încheiată pentru a putea derula actele remediale”, a mai declarat Cîmpeanu.

Totodată, modalitatea de organizare a orelor “remediale” va fi stabilită la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, de fiecare profesor în parte, în urma unei evaluări.

“Ministerul Educaţiei trebuie să organizeze acest proces şi să identifice sursele de finanţare pentru aceste acte remediale. Pentru a motiva cadrele didactice ne gândim la un cuantum atractiv şi cuantumul pe care-l avem în vedere, propus de mine, nevalidat la nivelul ministerului, e de 100 lei pe oră la fiecare oră remedială. Acest tarif e maximul corespunzător unui profesor cu peste 25 ani vechime în învăţământul preuniversitar. Cadrele mai tinere cu o experienţă mai redusă în sistem mă aştept să fie motivate de această posibilitate de recompensare a eforturilor, care nu vor fi mici”, a adăugat ministrul Educaţiei.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.