Şeful PNL Bihor, Ilie Bolojan, nu a decis încă pe cine va susţine în războiul intern de la congres pentru şefia partidului. Prezent vineri seara într-o emisiune la Digi24, Bolojan a explicat că ambii lideri rivali – Ludovic Orban şi Florin Cîţu – au calităţi demne de apreciat.
„Dacă aş fi participat la o lansare sau alta (a celor două candidaturi – n. r.), mi-aş fi desconsiderat colegii. Eu sunt şi preşedintele organizaţiei judeţene, nu m-ar mai fi respectat colegii”, a declarat Bolojan, citat de g4media.
Liderul liberal a anunţat că PNL Bihor va lua o decizie cel mai probabil în a doua jumătate a lunii iulie, după consultarea membrilor.
Un criteriu care va sta la baza deciziei va fi, dincolo de persoanele care candidează, programul acestora şi echipa „care garantează ca acel program să devină realitate”.
„Orban are o experienţă mai mare pentru că este activ politic de mulţi ani, îl cunosc colegii, are o experienţă mai mare în administraţie, a dovedit o capacitate de negociere destul de bună, nu doar în interiorul partidului, ci şi în Parlament. Votul de cădere a Guvernului Dăncilă a fost rezultatul unei astfel de negocieri. Cîţu are alte avantaje: e din altă generaţie, e finanţist într-o perioadă în care e nevoie de oameni care stăpânesc mecanismele financiare şi are poziţia de premier, care este o poziţie importantă, de jucător, din care poate demonstra ce vrea să facă”, a explicat Bolojan.
Întrebat dacă ar şti cu cine să voteze dintre Orban şi Cîţu dacă votul pentru şefia PNL ar avea loc azi, Bolojan a spus că nu: „Azi nu aş exprima un vot în condiţiile actuale. Având o experienţă de peste 25 de ani în politică, am văzut multe lucruri. E nevoie de un program şi de o capacitate de a pune în practică acest program”.
Ar trebui ca cel care pierde cursa internă din partid să îşi piardă şi funcţia deţinută în stat, respectiv cea de premier sau cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor? Răspunsul este da, consideră Bolojan.
„Pentru a putea da rezultate într-o funcţie de management, ai nevoie de autoritate. În momentul în care autoritatea îţi este ştirbită, chiar dacă ai vrea să exerciţi acea funcţie cu randament maxim, nu mai poţi. Când o funcţie depinde de partid şi partidul din care faci parte nu îţi dă votul de încredere, autoritatea îţi este serios afectată. Dacă nici ai tăi nu te susţin, e greu să îţi exerciţi autoritatea asupra altora”, a afirmat Bolojan.