Sandu Geamănu era cunoscut, înainte de a ajunge după gratii, drept cel mai mare hoţ de maşini de lux din România, cu conexiuni în spaţiul ex-sovietic. Cosmin Savu a stat de vorbă cu el în penitenciarul Giurgou, la “România, te iubesc!”

Alexandru Ilie, zis Sandu Geamănu, este unul dintre interlopii cei mai cunoscuţi ai României. A fost implicat în „Afacerea Portbagajul”, furtul unei maşini cu 420.000 de dolari în anul 2000, a avut legături cu rackeţii din fostul URSS, a controlat cea mai cunoscută reţea de furturi de maşini de lux din Bucureşti, aceiaşi care i-au furat şi maşina lui Gigi Becali sau Andrei Hrebenciuc.

Sandu Geamănu a cunoscut nenumărate puşcării, a avut o paletă largă de condamnări, unele dinainte de 89, pentru furturi şi tâlhării şi astăzi are o condamnare pentru omor, pe care o ispăşeşte în penitenciarul Giurgiu.

Sandu Geamănu a fost unul dintre “naşii” de început ai lumii interlope bucureştene, prieten cu celebrul Fane Spoitoru. Înainte de a intra din nou în puşcărie, era cunoscut drept cel mai mare hoţ de maşini de lux din România, cu conexiuni în spaţiul ex-sovietic.

Cum s-a împrietenit interlopul român cu cel mai mare criminal profesionist din Europa de Est. 

Sandu Geamănu se împrietenise cu un cetăţean moldovean – Iurie Radulov, considerat cel mai mare criminal profesionist din Europa de Est. Condamnat la Chişinău pentru 11 crime şi 18 tentative de omor.

“A fost condamnat pe viaţă, este vorba despre Iurie Radulov, l-am cunoscut la penitenciarul Jilava. Am mers în Rusia, ne-am vizitat, dar fiecare avea activitatea lui. Activitatea lor de acolo este mult mai dură decât activitatea noastră de aicea. Aicea nu se omoară, te bate, te taie, nu se recurge la împuşcături”, povesteşte el.

Au existat crime cu autor necunoscut şi în anturajul lui Sandu Geamănu. Doi apropiaţi au fost găsiţi împuşcaţi şi decapitaţi exact pe groapa de gunoi din Giulești-Sârbi, unde îşi făcea veacul unul dintre fraţii lui Sandu.

Sandu Geamănu: „Să presupunem că aceşti oameni erau duşmanii mei. Eu îi băteam, probabil îi tăiam, dar niciodată nu ajungeam să fie decapitaţi. Ei au supărat şi au deranjat pe cineva. Un glonţ este 2 dolari, a deranjat pe cineva sau cineva a vrut să spună stop unor informaţii care puteau să pună în pericol anumite cercuri.”

Ce rol a jucat Sandu Geamănu în furtul maşinii lui Gigi Becali

Cei care au furat maşina lui Gigi Becali şi ulterior pedepsiţi de “latifundiarul din Pipera” erau apropiaţii lui Sandu Geamănu, o grupare foarte violentă la vremea ei care la un moment dat s-a axat pe furturi şi tâlhării din autoturisme de lux.

Sandu Geamănu: „Întrucât aceşti hoţi ai maşinii lui Gigi Becali erau în anturajul meu, nu furam eu, dar majoritatea oamenilor cărora li se furau maşinile veneau cu trimitere către mine, “puteți să-mi recuperați maşina”, da încercăm, dar contracost. Eu dacă ştiam că i-a furat maşina, o luam de la ei şi îmi ceream scuze, a găsit-o copiii pornită, din asta trăieşte, din asta știe să facă, ia-ţi maşina înapoi. Dar hoţii au vrut să mă scoată pe mine de la combinaţie şi s-o dea ei, să nu mă mai bage pe mine la parte. Aşa au fost faultaţi.”

Dar fapta pentru care este acum în puşcărie este omor deosebit de grav. Un dosar greu pentru procurorii care au reuşit să demonstreze în faţa instanţei implicarea lui Sandu Geamănu în torturarea unui bătrân şi furtul unui Audi Q7 şi a 250.000 de euro.

Sandu a fost cel care a venit cu informaţia, cu pontul că în locuinţa respectivă se află o sumă mare de bani. Era acasă doar un bătrân de 74 de ani, era adevărat că era şi o fetiţă, nepoata bătrânului care din fericire dormea şi n-au ajuns până acolo.

Sandu Geamănu: „Am aicea mai multe documente din dosar care s-a instrumentat, de exemplu martori sub acoperire “nu ştiu dacă Ilie Alexandru a participat”

Ilie Alexandru era o persoană violentă şi influentă în lumea interlopă, spune acest martor, e adevărat, nu ştiu dacă inculpatul a condus autoturismul (…) Nu doresc să mă constitui parte vătămată în procesul penal.”

Probele au fost multe, procurorii criminalişti au apelat şi la FBI pentru a prelucra imagini de pe o cameră de supraveghere unde apărea şi Sandu Geamănu. Acesta se declară nevinovat în dosarul în care a primit 25 de ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.