Loading...

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a făcut o comparație între un tânăr care dirija circulația în fața mall-ului în care a avut loc un incendiu, deși mașina lui era în pericol să ia foc, și oamenii care merg la vot. În ambele cazuri, spune gazetarul este vorba despre oameni cărora le pasă de ceilalți.

Cristian Tudor Popescu: „Dă dovadă de implicare și nu e academician, după numărul de „beep”-uri. Tânărul ăsta și alții care opreau mașinile au înțeles exact ce nu înțeleg cei care nu merg la vot. Putea să-și vadă de treabă. Ce treabă avea el în interscție, să riște să dea unul peste el? De ce a făcut-o? Pentru că îi pasă de ceilalți oameni.

Ce face omul care nu vine la vot? Exact asta nu înțelege: votul nu e numai pentru tine. Dacă stai de vorbă cu ei, spun: eu nu mă duc la vot, că nu am pe cine vota. Vorbește exclusiv de stările, opiniile și ideile lui. Egoist și egocentric, e centrat numai pe el. Nu-și imaginează că votul e un act colectiv, nu individual. Nu votezi doar pentru tine, votezi pentru mulți alții, până și pentru cei care nu ar vota ca tine.

Cei din diaspora sunt cumva în situația tânărului din intersecție. Ei au niște slujbe clar mai bune decât în România, câștigă mai bine, sunt în țări civilizate, cu sistem de sănătate, de educație, mai bun decât în România. Pentru ce să mai voteze?

Unii se gândesc să se întoarcă, alții nu, dar vin să voteze. E clar că nu o fac în primul rând pentru ei, pentru că nu depind de slujbele de la stat date generos în ultimii ani, cu salariile crescute. Ei în general sunt în sectorul privat, acolo plătesc taxele, nu au nicio treabă.

Invers, toate programele astea guvernamentale – cum să facem să-i întoarcem pe cei din diaspora? Păi facem programul tomate, programul gutui și așa mai departe, ca să îi aducem. Toate astea nu fac doi bani. Singurul program care îi poate aduce e votul. Prin votul nostru putem schimba ceva, oamenii ăia asta așteaptă, să se schimbe acel ceva care i-a făcut să plece.

Deci votul nu e pentru tine.

Stanislaw Lem spunea în „Solaris” că nu poți iubi cu adevărat Pământul decât dacă de îndepărtezi suficient de el și îți dai seama cât de mic și de fragil este. Când te depărtezi de locul nașterii tale, aproape că abia atunci îți dai seama ce înseamnă. Nu toți au această energie pe care au arătat-o cei din diaspora, aici în țară.

M-am uitat din nou cu tristețe la distribuția de vârstă la vot. Nu au au înțeles nimic, nu vor să gândească. Nu le e rușine, în ultimă instanță. Mă gândesc la tineri, la cei între 18 și 49 de ani.

Cum poți? Părinții și bunicii lor se duc la vot – și mor la vot, la propriu. Sunt oameni bătrâni, bolnavi. Vin oameni în scaun cu rotile, cu cârje, să voteze. Și tinerii noștri, sănătoși, viguroși… e 18.10. Sigur nu mă pot adresa decât celor care sunt acum acasă. Pentru cei care sunt la mall, am pregătit o scrisorică.

Îi întreb pe cei care stau acasă, nu pute pământul sub ei? E o vorbă veche, românească. Dacă le e lene, li se pare prea frig, umezeală, să ceară urna mobilă, ca Ion Iliescu.

Sursa știre : Digi24.ro

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Sunteți sigur ,că votul mai are vreo valoare? Două referendumuri invalide , o clasă socială la limita sărăciei , (pensionarii cei mai săraci din Europa ) cu slabe speranțe de a mai prinde în viața ,schimbarea mult visată . 30 de ani de voturi anti guvernare , o lege a pensiilor ce garantează viață mizerabilă la bătrânețe , muncă pînă la 65 de ani , nu contează dacă poți sau nu , ești penalizat că nu crapi muncind , nu contează citi ani ai muncit ,doar că vrei pensie la cerere . Codul muncii ,mai prost ca în comunism , mentalitatea salarizări muncii brute mult sv valoarea munci de birou. Clasificarea profesionalismului după diplomă ,nu si după capacitate..mentalitatea mențineți pensiilor sub nivelul minim de salarizare , uitând că salariul minim brut ,este sub limita sărăciei ,rezultatul raportat la această mentalitate , înseamnă foamete în rindul pensionarului . Cum să votez ,vîrstă de pensionare la 65 de ani și nu la maxim 60 ? A vota asta înseamnă să-mi oblig copii să muncească 5ani în plus ,pentru bugetari cre ies la pensie la 45-50-55- de ani , oameni perfecți fizic si mintal . Nu mă simt rușinat , la 60 de ani ,muncesc 12 ore /zi 21 zile pe lună ,din lipsă de personal . În mediu toxic , pentru 3000 Ron +10 rob ora suplimentară . Nu este normal să am o pensie de minim 2000 Ron după 43 de ani de muncă , să-mi plimb nepoții să mă bucur de finalul vietii ? Să merg la pescuit , să citesc ceea ce modul de lucru din ultimii ani nu mi-a permis . Cit timp să aștept normalitatea ? Nu mai am timp și sint convins ,nu se schimbă nimic . Nu o să vedeți impozitul progresiv , salarizarea corectă și decentă , niciodată în România . Oare nu cunoști firea acestei nații ? *Singele apă nu se face* nu este egoism , ci scârbă de tot ce reprezintă democrație românească.regret că nu sint cu 30 de ani mai tînăr , să pot pleca definitiv de aici. Iubesc pământul românesc , dar detest avaitia , îngâmfarea si mentalitatea celui ajuns la putere si rușinea de a mai ridica capul numindu-ma român . Nu este vinovată numai Dancila ,ci toți , guverne ,parlament , președinți ,pentru situația dezastruoasă a pensiinarilor ,muncitorilor ,a medicilor ,arhitecților a celor ce au ales să părăsească o corabie in derivă ,care au înțeles că viața este prea scurtă să aștepți . Vă admir că om ,dar nu criticați , pentrucă vreți schimbare , nu demult a-ti afișat repulsie față de dreptul la vot al celor fără studii , dacă ieșeau toți , Dancila ??? Pînă în prezent în programul PNL nu am văzut programe de genul ,impozit progresiv , taxă pe lux ,anularea pensiilor ce nu au la bază principiul contributivitati (cazul judecătorilor și a altor bugetari de lux) supra taxa pe exportul de lemn,aur , (resurse) ,anularea pensiilor speciale , taxă pe importurile de mărfuri similare alimentare cu cele românești …. Să văd intenția de recuperare a banilor aruncați nejustificat. Peste 4ani vor vota anti PNL ,este o certitudine .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.