Premierul Florin Cîţu a declarat, joi seara, la Digi24, că vaccinarea obligatorie a cetăţenilor ar trebui să fie “ultima variantă” pentru oprirea pandemiei de SARS-cov-2, adăugând că, în cazul în care se ajunge la acest scenariu, apar unele întrebări, precum ce măsuri se vor lua împotriva celor care refuză în continuare să se vaccineze anti-Covid.

“Azi am depăşit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de români vaccinaţi şi totuşi avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricţiilor, nu vreau să închidem iar economia.

Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există şi alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi şi să plăteşti costul testului. E normal ca şi medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, a precizat Cîţu.

De asemenea, prim-ministrul a afirmat că va merge în Parlamentul României cu un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie dar şi privind testarea obligatorie pe cheltuială proprie a unor categorii profesionale:

“Zilele acestea vom lămuri. Deocamdată avem această măsură clară cu testarea care se plăteşte. Trebuie să mergem în Parlamentul României cu proiect de lege, nu se poate prin ordonanţă de urgenţă. Este vorba de vaccinarea obligatorie şi obligativitatea plăţii testului a celor care refuză vaccinarea. Ministerul Justiţiei insistă că aceasta este varianta pe care trebuie să mergem. Acolo trebuie să vedem dacă cei de la USR se vor rupe de AUR şi merg pe această variantă. Pentru că dacă ei rămân alături de AUR şi ţin această campanie anti-vaccinare va fi complicat, va trebui să vorbim cu PSD să voteze”.

Totodată, Cîţu a transmis că, în prezent, există o serie de probleme pe care le-ar genera vaccinarea obligatorie şi pentru care încă nu s-au găsit soluţii. Mai exact, ce este de făcut cu persoanele care refuză să se vaccineze, în ciuda unei posibile asemenea obligativităţi:

“Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancţionare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E uşor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să ştiu ce facem după aceea, ce vom face. Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuţie pe care trebuie să o avem în coaliţia de guvernare, cu UDMR şi să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză”.

În ceea ce priveşte categoriile profesionale care ar putea fi vizate de vaccinarea obligatorie, în cazul în care se va adopta o astfel de măsură, premierul a afirmat că ar fi vorba de personalul medical, posibil cadrele didactice sau chiar angajaţii Ministerului Afacerilor Interne sau ai Ministerului Apărării Naţionale, precum şi “categorii în sectorul public care intră în contact cu clienţi, cu persoane fizice”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.