Copreşedintele Alianţei USR-PLUS, Dacian Cioloş, afirmă că decizia judecătorilor de a nu redeschide dosarul 10 august” nu este “finalitatea” aşteptată de cetăţeni şi consideră că „o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz”.

“Decizia de a nu redeschide Dosarul ’10 august’ nu este finalitatea pe care o aşteptam nici eu şi nici cetăţenii acestei ţări care au fost în Piaţa Victoriei, au avut de suferit şi ştiu pe pielea lor ce s-a întâmplat acolo”, a scris Cioloş marţi, pe pagina sa de Facebook, citat de Epochtimes-romania.com.

Fostul premier a adăugat că politicienii vor „respecta mereu deciziile justiţiei, chiar dacă uneori ele par nedrepte”, dar că au totuşi o „datorie morală faţă de aflarea adevărului”.

„Cetăţenii trebuie să ştie cine sunt responsabilii politici pentru ce s-a întâmplat pe 10 august, cei pe care organele de anchetă penală par să nu îi găsească. Parlamentul României are căderea de a ancheta acele evenimente exact prin prisma responsabilităţilor de decizie politică ce au determinat comportamentul forţelor de ordine”, susţine Cioloş.

În finalul postării sale, politicianul a precizat că vrea să ştie „ce s-a întâmplat pe 10 august şi cred că o comisie parlamentară poate aduce lumina necesară în acest caz, dincolo de responsabilităţile penale”.

Declaraţiile lui Dacian Cioloş vin în contextul în care, după mai multe amânări, Tribunalul Bucureşti a decis, marţi, să respingă solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul “10 august”. Iar decizia este definitivă. Cererea DIICOT a ajuns pe masa judecătorilor după ce anul trecut, pe 4 august, sub presiunea opiniei publice, fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului dispusă de subalternul său Doru Stoica, şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Decizia de redeschidere a anchetei trebuia însă aprobată de un judecător, iar solicitarea a trecut de atunci pe la mai multe instanţe, fără ca vreuna să îşi asume responsabilitatea luării unei decizii în acest sens, până astăzi, când Tribunalul Bucureşti a tranşat definitiv problema. Cum decizia DIICOT nu a fost confirmată de judecători, procurorii nu vor redeschide urmărirea penală faţă de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Şindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Aceştia urmau să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă. Detalii aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.