Preşedintele AEP a afirmat că nu are încă informaţii dacă s-a pierdut o parte din voturile prin corespondenţă ale românilor din străinătate sau dacă acestea au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale din ţările respective.

„Au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă şi constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a mai spus Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Alianţa USR-PLUS a anunţat că primeşte mii de sesizări de la românii din diaspora care reclamă că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns la AEP şi cere Guvernului, MAE şi BEC să găsească soluţii pentru ca aceştia să poată vota fizic în secţiile de votare din străinătate, transmite News.ro.

„Aşa este. Avem un specific diferit pentru votul în străinătate. Dacă pentru pentru votul în România, ieri autorităţile au ridicat această interdicţie cu privire la declaraţia din localităţile carantinate, dacă s-a permis circulaţia membrilor echipelor candidaţilor şi altor persoane pe timpul nopţii între 6 şi 7, vorbim de specific diferit pentru alegerile desfăşurate de statul român în străinătate. O dată, au plecat plicurile către cei 35.800 şi ceva de cetăţeni care au validat cererile în aplicaţia votstrainatate.ro pentru corespondenţă. De această dată, constatăm că s-au întors 21.600 de plicuri, fie la misiunile diplomatice, fie pe cele trei secţii de votare organizate de MAE pentru corespondenţă aflate în ţară”, a declarat Constantin Buică, sâmbătă la Antena 3.

Preşedintele AEP a mai spus că nu se ştie unde s-au oprit pe circuit aceste plicuri cu voturile prin corespondenţă ale românilor din diaspora.

„Între perioada de plecare a plicurilor şi întoarcere în ţară sunt implicate mai multe servicii poştale din statele gazdă şi toate aceste lucruri sunt independente de serviciile oferite de autorităţile române şi nu putem ştii dacă plicurile au plecat de la cetăţeni către ţară. Diferenţa până la 35.800, dacă acestea au plecat pe circuit, nu ştim unde s-au oprit aceste plicuri, pentru că gestiunea pe care o are Poşta o are efectiv cu ceea ce a intrat în ţară şi separat ceea ce a intrat în misiunile diplomatice, cele 11 voturi se află la secţia 1 din Spania. Ce se întâmplă în această diferenţă, nu putem ştii, până pe data de 3 decembrie”, a completat Buică.

El a adăugat că „din păcate, mesajul transmis de AEP vine ca urmare a validărilor din acest sistem şi cetăţenii se pot prezenta la o secţie de votare în statul gazdă în care se află sau în alt stat, pentru că dacă te afli în Spania şi ai reşedinţă sau domiciliul în Spania, îţi poţi exercita dreptul de vot în Italia, Franţa, Germania, în orice alt stat din afara ţării, pentru că se votează în circumscripţia în care ai domiciliul sau reşedinţa, deci nu doar în Spania”.

Chestionat dacă au fost pierdute 15.000 de voturi prin corespondenţă, şeful AEP a răspuns: „Încă nu avem informaţii dacă aceste voturi au fost pierdute sau trimise sau au fost blocate în anumite zone ale oficiilor poştale naţionale”.

„Lucrurile sunt complicate. Aceste servicii poştale sunt specifice statelor gazdă. Ce putem reglementa clar, ce putem ştii clar, ce putem gestiona în mod concret, împreună cu celelalte autorităţi, pe teritoriul României. În afara ţării numărul secţiilor de votare este mai mic, tot din cauza condiţiilor date de pandemia de COVID-19 şi multe alte procese în desfăşurarea alegerilor pe 5 şi 6 decembrie în străinătate sunt îngreunate din cauza acestei pandemii de COVID-19”, a completat Buică.

Senatorul USR de Diaspora Radu Mihail solicită oficial explicații cu privire la voturile prin corespondenţă ale cetăţenilor din afara ţării, care nu au ajuns la destinaţie.

Radu Mihail a trimis sâmbătă o scrisoare către Biroul Electoral al Circumscripţiei 43, solicitând explicații cu privire la voturile prin corespondență intrate în România din străinătate.

„Am constatat din informaţiile oficiale publicate de către Biroul Electoral că doar ceva mai mult de jumătate dintre cetăţenii care au solicitat să voteze prin corespondenţă au primit confirmări ca plicurile pe care le-au trimis cu votul au ajuns la destinație. De asemenea, am primit numeroase semnale de la cetăţeni romani din Diaspora care au fost notificaţi de faptul că votul lor prin corespondenţă nu a ajuns, cu toate că l-au trimis cu săptămâni bune înainte. Sunt şi situaţii în care două persoane au semnalat că au trimis în acelaşi moment, din acelaşi loc, plicurile cu votul şi au avut surpriza să primească mesaje diferite – una ca votul a ajuns, o alta că nu a ajuns”, arată senatorul USR în scrisoare, potrivit news.ro.

Senatorul USR Radu Mihail solicită Biroul Electoral al Circumscripţiei 43 următoarele clarificări:

„- Câte plicuri au ajuns şi au fost înregistrate în România?

– Câte plicuri au ajuns şi au fost înregistrate la locaţiile din străinătate?

– Ce măsuri aveţi în vedere pentru a verifica dacă toate plicurile ajunse la destinaţie au fost înregistrate?

– Ce măsuri aveţi în vedere pentru că cei aproape douăzeci de mii de cetăţeni care au solicitat să voteze prin corespondenţă dar care au fost notificaţi că votul lor nu a ajuns să fie informaţi şi pe alte căi că pot merge să voteze astăzi şi mâine la oricare dintre secţiile de votare din afara graniţelor?”, conform sursei citate.

Radu Mihail mai precizează că „cetăţenii români aflaţi în afara ţării trebuie să îşi exprime neîgrădit şi cu uşurinţă dreptul la vot, împreună cu toţi ceilalţi cetăţeni, iar statul român are îndatorirea să se asigure că dreptul lor de a vota nu va mai fi niciodată afectat aşa cum s-a întâmplat în mai multe ocazii, cel mai grav anul trecut la alegerile pentru Parlamentul European”.

Un număr de 21.329 de alegători care au optat pentru votul prin corespondenţă, în Diaspora.

Ghidul alegătorului prin corespondență

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondenţă la alegerile parlamentare din 6 decembrie un videoclip informativ privind tehnica votării.

Ghidul video a fost fiind publicat şi pe pagina de Facebook a instituţiei şi pe canalul de YouTube.

AEP a precizat că, pentru a veni în sprijinul acestor alegători, pune la dispoziţie clipul video care ilustrează tehnica votării prin corespondenţă “pas cu pas”.

„Acest tutorial video va fi transmis alegătorilor prin corespondenţă pe adresele de e-mail furnizate la înregistrare. Astfel, alegătorii sunt rugaţi să citească instrucţiunile primite în plic şi să vizioneze clipul înainte de a-şi exprima opţiunea de vot”, comunica AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.