Premierul Florin Citu a anuntat marti ca Romania se indreapta spre introducerea administrarii unei a treia doze de vaccin impotriva COVID-19.

„Asa arata directia in care merg discutiile”, a afirmat Cîțu.

„Asteptam o decizie. Specialistii ne vor spune exact, nu sunt eu in masura. Asa arata directia in care care merg discutiile”, a spus Citu, raspunzand unei intrebari puse de jurnalisti in legatura cu a treia doza de vaccin.

Intrebat cum se pregatesc autoritatile pentru valul 4 al pandemiei, Citu a raspuns: „Pregatirea este vaccinarea”.

Seful Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, a declarat, marti, ca, la nivel national, potrivit celei mai recente estimari, rata de imunitate colectiva dobandita prin boala si vaccinare este de 44%, iar in judetele Cluj si Ilfov si in municipiul Bucuresti de peste 60%.

„Am finalizat, alaturi de colegii de la Institutul National de Sanatate Publica, estimarea ponderii populationale cu un grad de protectie fata de boala COVID obtinut prin vaccinare si trecere prin boala.

(…) Au fost efectuate doua estimari: una la nivel judetean si una la nivel de unitate administrativ-teritoriala. Pentru estimarea la nivel national si nivel judetean s-a folosit ca baza de calcul populatia rezidenta in Romania la data de 1 ianuarie 2020, adica 19,3 milioane de persoane.

Ca atare, la nivel national, ponderea populationala cu un grad de protectie fata de boala COVID-19, cumulat cu trecerea prin boala si vaccinare, este estimat la circa 44%”, a precizat Valeriu Gheorghita, intr-o conferinta de presa, la Palatul Victoria.

Seful CNCAV a subliniat ca exista, evident, diferente de la un judet la altul.

„Doua judete si municipiul Bucuresti au o rata de imunitate de grup de peste 60% – judetul Cluj, judetul Ilfov si municipiul Bucuresti au peste 60% imunitate colectiva. De asemenea, in 25 de judete, peste 20% de persoane au un grad de imunitate, in 11 judete au peste 40% grad de imunitate colectiva si in trei judete peste 50% persoane cu grad de imunitate in momentul de fata. (…) La nivel national, repet, vorbim de o estimare de 44% rata de imunitate colectiva dobandita prin boala si vaccinare”, a mentionat el.

Sursa știre : Aktual24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.