Comandantul român a murit în data de 19 aprilie. De atunci, familia încearcă să- repatrieze pentru a putea fi îngropat creştineşte. Doar că, autorităţile din mai multe ţări nu au permis acest lucru, scrie Adevărul.

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a scris într-o postare pe Facebook despre cazul comandantului a cărui corp neînsufleţit nu poate fi repatriat pentru a putea primi obiceiurile creştineşti de înmormântare acasă.

Comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave, sub pavilion Liberia, pe data de 19 aprilie 2021, la patru zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India.

„S-a simţit rău şi cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au incercat sa trimită corpul neinsufleţit către ţară dar fara succes deşi a tranzitat mai multe porturi special pentru aceast lucru:  Singapore, Taiwan, S.Korea, Malaysia, Vietnam, chiar şi Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinaţie în China dar autorităţile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici pâna astăzi”, spun cei de la SLN.

S-au făcut până acum toate demersurile posibile pe lângă Ambasada României la Beijing, ITF România, compania şi agenţii navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la Bucureşti, avocaţi şi consilieri ministeriali.

„Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate şi ce e şi mai rău, echipajul a început să raţionalizeze alimentele şi apa pentru că autorităţile chineze refuză orice interacţiune cu această navă. Trupul neînsufletit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie şi toate organizaţiile internaţionale şi naţionale au fost alertate până în acest moment”, arată sindicaliştii.

Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un apel la preşedintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate publică şi a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit.

„Navigatorii sunt lucrători esenţiali în transportul internaţional. Prin activitatea lor, economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar şi merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămăşitele pamânteşti ale celor care iată, sunt rapusi fiindcă îşi desfăşoară activitatea prin ţări şi locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiţii.

Familia şi noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni şi trupul în pace”, arată cei din SLN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.