O parte din cetățenii afgani care au fost evacuați din Afganistan în urma demersurilor Celulei de criză interinstituționale convocate la data de 13 august și coordonate de ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu au sosit în România, joi seara, la bordul unei aeronave Tarom, potrivit Digi24.ro.

Avionul a aterizat în jurul orei 21:30 la Baza 90 Transport Aerian. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu, șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, și secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliție Bogdan Despescu, au întâmpinat grupul de cetățeni afgani care au sosit în România.

La începutul lunii septembrie, 80 de cetăţeni afgani au fost evacuaţi din Afganistan de reprezentanţii statului român. Pe cale terestră, ei au ajuns în Pakistan. Cei 80 de cetăţeni afgani sunt foşti colaboratori ai trupelor române în teatrul de operaţiuni din Afganistan, studenţi cu burse în România, precum şi alte categorii vulnerabile.

Bogdan Aurescu: Mă bucur că pot să vă anunț că tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetățenilor afgani, a „afganilor noștri”

Bogdan Aurescu: Mă bucur că pot să vă anunț că astăzi tocmai a ajuns în România cea mai mare parte a cetățenilor afgani, a „afganilor noștri”, așa cum le-am spus, care au fost evacuați de România din Afganistan.

Ați asistat la încheierea cu succes a celei mai ample operațiuni de extragere din Afganistan, în cadrul căreia aducerea în siguranță la București a 139 de cetățeni afgani aflați sub protecția României, dintre cei 156 de cetățeni afgani care au fost evacuați de către celula de criză interinstituțională pe care am coordonat-o.

Este vorba, după cum știți deja, despre foști colaboratori ai trupelor române din teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, precum și alte categorii vulnerabile, ca jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

După cum am anunțat deja, am reușit extragerea din Afganistan a 156 de cetățeni afgani. Dintre aceștia, 139 au ajuns în această seară la București, alți 17 cetățeni afgani care au fost sprijiniți de către autoritățile române să părăsească în siguranță teritoriul Afganistanului și care au primit deja asistență din partea României prin vize și respectiv scrisori de suport. Au optat să continue călătoria prin alte mijloace către destinația lor finală. O parte dintre ei vor ajunge în perioada următoare în România.

Cu câteva clipe în urmă le-am urat bun venit primilor cetățeni afgani din acești 139 care au ajuns în seara aceasta la București.

Bogdan Aurescu: Autoritățile române vor face tot ce le stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa să o ia de la capăt

A fost un moment foarte emoționant. Le-am spus că autoritățile române vor face tot ce le stă în putință pentru a le oferi acestor prieteni ai României, greu încercați de soartă, condiții decente de trai și șansa să o ia de la capăt.

Cei 139 de cetățeni afgani care au fost aduși în această seară au ajuns cu o aeronavă a companiei TAROM, organizarea acestui zbor fiind coordonată de către MAE. De asemenea, la bordul aeronavei s-a aflat pe durata zborului și personal consular al MAE.

Vreau să mulțumesc încă o dată tuturor colegilor și instituțiilor partenere din celula de criză, adică colegilor de la Serviciul de Informații Externe, Ministerul Apărării Naționale și Serviciul Român de Informații cu care am lucrat foarte bine în toată această perioadă. Eforturile lor, adesea supraomenești, au făcut posibilă repatrierea în condiții de siguranță a 49 de cetățeni români care au dorit să fie evacuați din Afganistan, de asemenea șapte cetățeni străini ai unor state aliate și nu în ultimul rând a celor 156 de cetățeni afgani, esențiali pentru România, din care astăzi au ajuns deja 139.

Bogdan Aurescu: Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, emoțional

Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, emoțional pentru că Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat.

Deși operațiunile majore de extragere din Afganistan s-au încheiat, activitatea celulei de criză interinstituțională va continua o perioadă, până se vor termina de procesat toate solicitările care au fost primite, mai ales după ce am reușit extragerea celor 156 de cetățeni români în weekendul care a trecut.

Celula de criză va menține contactul cu cei 8 cetățeni români care au mai rămas în Afganistan și care nu doresc să fie repatriați până în acest moment.

Bogdan Despescu: După obţinerea unei forme de protecţie, cetățenii afgani vor putea fi înscrişi în programe de integrare

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, a explicat că printre cei 139 sunt persoane care deja beneficiază de permise de şedere temporară valabile, anume studenţi care au mai fost în România.

Cei 139 de cetăţeni afgani vor intra în carantină iar după încheierea formalităţilor, cererile lor de protecţie internaţională vor fi preluate şi vor fi cazaţi în centrul de azil de la Galaţi. „După obţinerea unei forme de protecţie, aceştia vor putea fi înscrişi în programe de integrare”, a detaliat oficialul.

Despescu a precizat că în România există şase centre de azil, care au în total 750 de locuri, cu posibilitatea suplimentării iar gradul de ocupare al acestor centre este în prezent de 70%.

1 COMENTARIU

 1. Afganilor le oferă un trai decent, iar pe români îi lasă cerșetori.
  Cu tot respectul pe care nu îl am pentru guvernul român, să îmi sugă pu*a toti corupții și toate partidele și guvenele existente! Să fac ceva pe toți corupții si pe toată familia lor!

  Ajută doar țările straine, iar pe noi, fii ai României, ne uită!
  Sunt oameni în România care nu au case, nu au unde locui, când plouă afară nu au unde să se adăpostească!! Iarna e frig extrem afară, oamenii străzii ce surse de căldură au?! Nu au bani, nu îi primește nimeni la muncă, pentru că daa…sunt oamenii străzii. Mor românii pe străzi pentru că nu au cu ce se hrăni, de ei nu se îngrijorează autoritățile?! Oamenii străzii trăiesc din mila trecătorilor, și trecătorilor nu le este milă de ei!!! Pentru că toți gândim, că “De ce să îi dau eu bani cerșetorului?! Îi dă cu siguranță alți oameni”…
  Cu siguranță mesajul meu nu va fi citit de dumneavoastră, dar știu că știrile sau televiziunea ar putea schimba situația României, vorbind despre țara noastră, încurajând oamenii să se ajute intre ei, nu vorbind despre alte țări de care nici un român nu este interesat!! Pe noi ne interesează ce se întâmplă în țara noastră!! România a ajuns vai de capu ei, și toate sursele de știri ne vorbește despre ce se întâmplă în alte țări. De țara noastră cine are grijă?! Cine poartă grija României?! România e văzută drept o țară de hoți, oameni răi și criminali, iar voi, mass media asta, lăudați țările care ne fac de râs pe la ei. Lăudați și purtați grija țărilor care nu dau doi bani pe noi ca națiune!! Să vă preocule Romania!! România e importantă pentru noi!! Nu Anglia, nu Germania, nu Franța, nu china și nici căcaturile alea de viruși inventați de jegoși ca să omoare oamenii prin vaccinuri de care nu răspunde nimeni!! Treziți-vă băi! Preocupați-vă de România!!! Asta e țara noastră, și e foarte importantă! Avem o țară minunată, care a picat în mâinile greșite!!! Țara noastră e vândută, oamenii mor de foame, mor oameni fără adăpost, oamenii sunt dați afară de la locurile de muncă dacă nu fac vaccinuri și alte prostii de la guvernu pizdii!!!
  Schimbați Romania înapoi în bine! Vorbiți despre România, să vadă toți românii ce se întâmplă cu adevărat cu țara noastră dragă!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.