Pentru al doilea an la rând dar și mult mai mulți înainte, mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate își vor petrecere Paștele departe de casă și de cei dragi.

Unii dintre ei și-au anulat călătoria în ultima clipă din cauza resctricțiilor impuse, așa că s-au resemnat și trimit bani și pachete.

România a actualizat recent lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat, iar între acestea sunt multe dintre statele în care trăiesc comunități mari de români.

Acești copii își vor petrece Paștele departe de bunici. Locuiesc cu părinții în Franța, una dintre țările aflate pe lista galbenă, adică ar trebuie să intre în carantină dacă vin acasă.

”Copiii suferă destul de mult”

Din cauza restricțiilor, deplasările sunt limitate la 10 km și mai nou și frontiera cu Germania, de unde familia a încercat să zboare ca să ajungă în România.

Maria Dancă, român din Franța: ”Pierdem biletele, pierdem totul. Copiii suferă destul de mult pentru că și-ar fi dorit să petreacă sărbătorile Învierii cu bunicii, cu verișorii, cu mirosul de cozonaci, cu slujbele de la biserică”.

Departe de cei doi copii va sta anul acesta și Cristi. Lucrează de mai bine de 10 ani în Suedia, iar drumul spre casă este foarte costisitor, la fel și testele covid, necesare la intrarea și ieșirea din țară. Preferă să trimită banii familiei de sărbători.

Cristi Scânteie, român din Suedia: ”Practic suntem și puțini informați, nici nu știi exact ce este, mai vor, stai, nu stai în carantină, noi care venim de afară și stăm în Iași, trebuie să ajung la București. În Suedia când ajungi pe aeroport, aici dacă nu vii în timpul de 48 de ore, practic stai acolo în aeroport, dormi pe bănci”.

Românii din afară își suplinesc lipsa prin pachete. Romanii de acasă le primesc, apoi mulți dintre ei ajung să vorbească urât la adresa Diasporei 

Și cei peste un milion de români stabiliți în Italia duc dorul cozonacului proaspăt scos din cuptor și al meselor îmbelșugate.

Robert Răducescu, român din Milano: ”Temerea cea mai mare este că ar putea să îi îmbolnăvească pe cei bătrâni și atunci preferă să protejeze stând la distanță. Toată lumea trimite pachete, pachetele nu vor lipsi nici dacă vii personal, personal vii cu cadouri și dacă nu vii cu atât mai mult. Trebuie să suplinești lipsa fizică din familie”.

Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia: ”Pachetele sunt deja o tradiție și mulți dintre ei trimit tot felul”.

Singurii care pot veni fără probleme sunt românii stabiliți în Marea Britanie, pentru că nu se află în zona galbenă și nu trebuie să stea în carantină.

Cristian Dumitrescu, român stabilit în Anglia: ”Acasă este cel mai frumos loc din lume. Fericirea, împlinirea pe care o simți când aterizezi și cred că toți banii din lume nu pot schimba bucuria pe care o simți când aterizezi în țara ta”.

Românii care locuiesc în străinătate și vor să afle informații despre condițiile de călătorie în România găsesc lista actualizată a țărilor galbene pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, dar și pe site-urile aeroporturilor.

Sursa știre : Stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.