Un nou sondaj realizat de INSCOP arată că, pe luna ianuarie, partidul condus de George Simion se află pe locul 2 din punctul de vedere al intenţiei de vot a românilor, cu 20,6%. Pe primul loc se află social-democraţii, cu 34,3%, în timp ce liberalii au ajuns pe locul trei, cu 16,6%. Pe poziţia a patra se regăseşte USR, cu 12,5%.

Conform datelor obţinute de INSCOP, clasamentul intenţiei de vot în ianuarie este următorul:

 1. PSD: 34,3% – în scădere faţă de decembrie 2021
 2. AUR: 20,6% – în creştere faţă de decembrie 2021
 3. PNL: 16,6% – în scădere faţă de decembrie 2021
 4. USR: 12,5% – în creştere faţă de decembrie 2021
 5. UDMR: 4,2%
 6. Pro România: 2,9%
 7. PMP: 2,1%
 8. Forţa Dreptei: 1,7%
 9. Partidul Puterii Umaniste: 1,3%
 10. Partidul Neamul Românesc: 1,3%
 11. Alianţa Pentru Patrie: 1%

(Facebook / remus.st.7)

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda think-tank-ului STRATEGIC Thinking Group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshall Fund of the United States, Black Sea Trust for Regional Cooperation şi True Story Project.

Ancheta sociologică s-a derulat în perioada 11-18 ianuarie 2022, datele fiind culese prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului a fost de 1162 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9 %, la un grad de încredere de 95%.

(Facebook / remus.st.7)

Preşedintele STRATEGIC Thinking Group, Remus Ştefureac, a prezentat, pe pagina sa de Facebook, două concluzii principale cu privire la rezultatele sondajului INSCOP:

1. Certurile dintre partidele coaliţiei aflate la guvernare pe fondul crizei facturilor la energie le afectează în mod direct intenţia de vot. Deocamdată impactul este controlabil, dar problema riscă să devină o ameninţare majoră dacă relaţia dintre PSD şi PNL nu se va armoniza şi cele două partide nu vin cu soluţii în locul disputelor politice. După catastrofala criză politică de la finalul anului trecut, oamenii nu mai vor să audă de certuri politice şi nu vor avea niciun pic de răbdare şi niciun gram de toleranţă pentru partidele care le vor provoca.

2. Tensiunile din coaliţie şi întârzierea oferirii de soluţii la problemele sociale alimentează în continuare creşterea AUR. Dacă pe zona de securitate militară, din cauza ameninţărilor Rusiei observăm o creştere foarte puternică a încrederii în NATO, în UE, în Occident, de bun augur pentru moralul naţiunii, problemele sociale şi politice domestice/interne vor alimenta în continuare adeziunea electorală la discursul ultra-populist.

Sursa știre : Epochtimes-romania.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.