Ion Iliescu împlinește 91 de ani. Fostul preşedinte al României între anii 1990-1996 şi 2000-2004 s-a născut la 3 martie 1930, în municipiul Olteniţa, judeţul Călărași. A fost unul dintre cele mai mari blesteme ale României post-revolutionare.

Şi-a efectuat studiile universitare la Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic Bucureşti şi la Institutul Energetic de la Moscova.

Comunist convins, Ministru încă din anii ’60

Ministru pentru problemele tineretului din România între anii 1967-1971, după care, timp de şase luni, a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român.

A îndeplinit funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Timiş, în intervalul 1971-1974, precum şi pe cea de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, în anii 1974-1979, notează lucrarea citată. În perioada anilor 80, a fost preşedintele Federaţiei Române de caiac-canoe.

A fost director al Editurii Tehnice din Bucureşti în perioada 1984-22 decembrie 1989.

După declanşarea Revoluţiei Române, în seara zilei de 22 decembrie 1989, s-a auto-numit în fruntea noului organism de conducere a statului român – Consiliul Frontului Salvării Naţionale, organism al puterii provizorii de stat şi, în acelaşi timp, un comandament ad-hoc având misiunea protejării şi consolidării victoriei revoluţiei. A dat citire, la posturile de radio şi televiziune naţionale, Comunicatului către ţară, la elaborarea căruia a participat.

După 30 de ani, doar 3 inculpați în dosarul revoluției: Iliescu, Voican și Rus. Istoricii sunt nemulțumiți

”Crime împotriva umanității”, aceasta este acuza sub care Parchetul general a trimis în judecată doar 3 inculpați în dosarul revoluției. Mulți alții, în frunte cu fostul premier Petre Roman, au scăpat. Istoricii consideră că viciul de fond este neinculpare unor instituții ca Securitatea.

Fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și Iosif Rus, fost șef al Aviației militare sunt cei trei care vor fi deferiți Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a fi judecați pentru infracţiuni contra umanităţii, prevăzute la articolele 439 și 5 din Codul penal.

Crimele împotriva umanității sunt singurele infracțiuni rămase imprescriptibile după 30 de ani și care necesită un probatoriu puternic ca să reziste în instanță, acesta fiind motivul pentru care s-au clasat dosarele altor învinuiți, cum ar fi fostul premier Petre Roman și prezentatorul televiziunii ceaușiste, Victor Brateș, de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.