Magistrații Curții de Apel Bacău, care judecă dosarul „Polițiștilor șpăgari de la Rutieră”, au amânat, astăzi, pronunțarea sentinței pentru data de 4 februarie, atunci când, cel mai probabil, 13 dintre inculpați își vor afla pedepsele, potrivit informațiilor furnizate de Atacul.ro. 

Este vorba despre doi polițiști, Loredan Covasan și Alexandru Gălușcă, judecați pentru luare de mită, plus 11 persoane, participante la trafic, acuzate că i-au mituit pe lucrătorii de poliție. Toți și-au recunoscut faptele și au cerut instanței să fie judecați în procedură simplificată, sentința urmând să fie pronunțată la începutul lunii viitoare. Gestul lor de a-și recunoaște vinovăția le va aduce, probabil, clemența instanței.

Loading...

Un alt grup de inculpați, format din 9 persoane, printre care se află polițiștii Laurențiu Greaca și Constantin Neamțu, va fi judecat în continuare, într-un alt dosar separat. Pentru aceste persoane, care nu și-au recunoscut vina ca și colegii de dosar, procesul va merge mai departe.

Judecata polițiștilor șpăgari de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț a demarat în cursul anului 2017. Curtea de Apel Bacău s-a pronunțat în primă instanță, condamnându-i pe Greaca, Neamțu și Covasan la pedepse privative de libertate, în timp ce ceilalți inculpați au primit pedepse cu suspendare. În februarie 2019, Curtea de Apel Bacău i-a condamnat pe Laurențiu Greaca la 7 ani și 2 luni închisoare (52 de fapte de luare de mită), pe Dragomir Loredan Covasan – la 2 ani și 3 luni de închisoare și 3 ani de pedeapsă complementară, pe Constantin Neamțu – la 5 ani și 8 luni de închisoare și 3 ani pedeapsă complementară. Ioan Alexandru Gălușcă, cel de-al patrulea polițist, a scăpat cu o condamnare de 2 ani și 3 luni, dar cu suspendare. Ceilalți 18 inculpați, șoferii care au oferit mită, au fost condamnați de instanța băcăuană la pedepse cu suspendare.

Anul trecut, în luna februarie, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât ca procesul să fie reluat de la zero, pe motiv că inculpații au fost judecați la Curtea de Apel Bacău de un complet care nu era specializat în fapte de corupție. Astfel, dosarul a revenit la Curtea de Apel Bacău pentru rejudecare de la zero, adică la prima instanță în care trei din cei patru polițiști au fost condamnați la pedepse cu executare.

66 inculpați în dosarul polițiștilor șpăgari

Procurorii DNA au trimis, în ianuarie 2017, în judecată pentru fapte de corupție 13 polițiști de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Piatra-Neamț. Câțiva dintre ei au încheiat atunci acorduri de recunoaștere a vinovăției și au scăpat cu pedepse cu suspendare. Doar 4 polițiști, Greaca, Neamțu, Covasan și Gălușcă, și 18 șoferi nu au recunoscut faptele de care au fost acuzați și au vrut să se judece. Acum, la rejudecarea dispusă de Înalta Curte de Casați și Justiție, alți 13 s-au răzgândit și au cerut acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În ianuarie 2017, DNA Bacău i-a trimis în judecată pe cei 13 polițiști, plus 53 de conducători auto.

Citește mai multe detalii despre acest caz, aici! 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.