În momentul de față, pe piața românească există trei tipuri de măști: semi- măștile filtrante (echipamente individuale de protecție ce protejează împotriva particulelor), cele de uz medical, care protejează pacientul împotriva agenților infecțioși și sunt utilizate în această pandemie, și măștile civile (igienice), care au doar rolul de izolare a căilor respiratorii ale purtătorului față de agenții atmosferici.

În ceea ce privește reducerea riscului de răspândire a infecțiilor, măștile faciale de uz medical sunt cele mai cunoscute.

Potrivit unui interviu acordat jurnalistei Adriana Turea pentru postul Radio România Actualități, Ioana Țene, director al direcției generale Dispozitive Medicale din cadrul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR), atrage atenția asupra indiciilor care ne arată dacă un produs este conform sau nu.

”În calitate de autoritate de supraveghere, am efectuat controale și am găsit și noi destule produse neconforme pe care le-am retras de la comercializare, dar am și interzis ieșirea din vamă a unor astfel de produse.

Etichetele măștilor trebuie să conțină următoarele informații: numele și adresa producătorului/al reprezentantului autorizat, dacă producătorului nu este din UE, număr lot, dată de valabilitate, indicație (trebuie să se menționeze clar că este de unică folosință), eficiența filtrării bacteriene (95- 98%),dar și tipul de mască (1, 2 sau 2R)”, a declarat Ioana Țene.

Tipuri de măști de protecție

Măștile de tipul 1 sunt cele recomandate pentru pacienți sau pentru publicul larg, în scopul prevenirii răspândirii virusurilor. Măștile de tip 2 (pentru publicul larg și cadre medicale) au o eficiență a filtrării bacteriene mai mare de 98% și o presiune diferențială mai ridicată. Măștile tip 2R sunt folosite numai de cadrele medicale și trebuie să respecte, în plus față de criteriile anterioare, și cerința de rezistență la stropire.

Producătorii români înregistrați poti fi găsiți pe site-ul ANMDMR (www.anmdmr.ro)  – baza națională ce conține în jur de 41 de producători înregistrați și 5 reprezentanți autorizați pentru producători din afara spațiului UE.

”Nu există prevedere legală în directivă sau în alte standarde să fie menționat materialul din care sunt realizate măștile. De asemenea, nefiind măști sterile, nu sunt ambalate individual, de aceea se găsesc în pachete de 3, 10, 50 etc. Dar pe cutiile/pachetele de măști există mențiunea că trebuie ferite de praf, de impurități, etc.”, a  mai explicat specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.