Întrebat miercuri de presă cu ce bani ar trebui românii care nu câştigă salarii peste 3000 de euro să facă faţă valului de scumpiri ce au loc în România, premierul Cîţu a susţinut că scumpirile sunt un fenomen temporar şi că venitul românilor creşte.

„E o discuţie mai amplă despre ce se întâmplă cu preţurile. Luni, BNR a prezentat raportul asupra inflaţiei. Decizia BNR a fost de a nu creşte dobânzile ceea ce pentru mine arată că aceasă creştere a preţurilor este temporară pentru că dacă BNR ar fi crezut că este o creştere a preţurilor care să fie permanentizată ar fi luat o decizie de mărire a dobânzilor. Deci avem de acolo un semnal.

Şi m-am dus la raportul prezentat de BNR să văd de unde este această creştere şi care sunt cauzele. Şi mai este un comunicat dat astăzi pe care nu l-aţi menţionat.

De exemplu, majorarea preţurilor materiilor prime reflectate mai ales în preţul intern al combustibililor, ameliorarea condiţiilor de cerere pe plan intern şi global, perturbări ale lanţurilor de valoare adăugată, ştiţi bine că suntem în pandemie… uşoara depreciere a leului faţă de euro.

(…) Ceea ce vedem la pompă este din cauza a ceea ce se întâmplă la nivel global. România rămâne chiar şi după această creştere cu cel de-al doilea mai ieftin combustibil din UE după Bulgaria.”

Referitor la creşterea preţului la energie, care se reflectă în rata inflaţiei, premierul a susţinut că, potrivit BNR, s-ar datora accelerării tranziţiei către energia verde.

„Tranziţia la energia verde costă, de aceea în discuţiile mele cu CE am spus că România nu îşi permite acelaşi ritm de trecere la energia verde pentru că are un cost social mult prea mare pe care trebuie să îl gestionăm şi că România va face trecerea la energia verde, dar într-un ritm mai lent tocmai ca să nu avem aceste costuri foarte mari.

Mai era ceva tot de la BNR: contribuţia unor legume, fructe e negativă la variaţia anuală a preţurilor. Şi tot BNR ne spune că rata inflaţiei e mare cam în toată Europa, e un fenomen global.”

Premierul a ţinut să insiste asupra faptului că dacă BNR nu a crescut dobânzile, această creştere a preţurilor e temporară şi că potrivit INS, salariul mediu nominal net a crescut.

„Cred că lucrurile se vor îmbunătăţi”, a declarat Cîţu.

Reamintim că premierul Florin Cîţu a declarat, marţi, că România nu mai este o ţară cu salarii mici, ci o ţară în care creşte numărul celor care au salarii mari.

“Este o estimare a BNR. Vă spun că am văzut ieri nişte cifre foarte interesante, cum mai mult de 1 la sută dintre angajaţii din România au un salariu mai mare de trei mii de euro net, cum creşte ponderea celor care au salarii mai mari de o mie de euro, ceea ce înseamnă că în România… sau ne mutăm spre direcţia pe care eu am vrut-o din primul moment, în care România nu mai este o ţară cu salarii mici.

Repet, România, nu sunt cifre pe care le-am spus eu ci le-am citit în presa dumneavoastră, avem din ce în ce mai multe salarii mari. Vorbim de salarii mari în euro, salarii nete, ceea ce înseamnă că România devine o destinaţie pentru investiţii cu valoare adăugată mare şi nu mai este o destinaţie pentru salarii mici şi mijlocii”, a precizat Cîţu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.