Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat, la Digi24, că românii ar putea opri un potenţial val patru al pandemiei de SARS-cov-2 printr-un grad cât mai mare de vaccinare anti-Covid şi prin ignorarea sfaturilor date la televizor de dive care se pretind a fi experte, dând-o ca exemplu pe Dana Budeanu.

„Noi putem să prevenim un val patru al pandemiei cu cât avem mai multe persoane care s-au vaccinat. Acest lucru ce înseamnă? Înseamnă: lăsăm sfaturile divelor de pe televiziuni – şi ştiu despre cine vorbesc aici, dar nu vreau să spun numele – una, în mod special, care apare şi comentează toată ziua. […]

Eu am evitat să numesc, dar când apare una ca doamna Budeanu, care toată ziua am fost în gura ei cu toţii, comentând vaccinarea, măsurile, tot, într-un limbaj pe care nu pot să-l descriu. Da, este dreptul acestei persoane să-şi spună opinia. Cu toţii avem acest drept să ne spunem părerea.

Dar când această părere este exprimată de o persoană care se pretinde un expert şi mulţi oameni o cred devine o problemă. Şi această persoană când este promovată – şi nu numai ea – şi vine cu păreri care nu sunt medical fundamentate înseamnă că avem o problemă”, a precizat Arafat.

De asemenea, şeful DSU a criticat faptul că, uneori, mass media şi reţelele sociale au promovat mai mult “partea cealaltă”, persoane care spun că vaccinarea nu este în regulă, fără să arate pe ce se bazează când fac astfel de afirmaţii.

Mai mult, a continuat Arafat, oamenii de rând cred aceste persoane, uneori chiar mai mult decât cred în ce transmit autorităţilor, pentru că „folosesc un limbaj pe care poate noi nu vrem să îl folosim, folosesc o chestie care arată că e superioară persoana care critică, zeflemeşte, înjură”.

„Un om simplu percepe această atitudine ca fiind una a unui om cu expertiză, ‘uite, ştie despre ce vorbeşte, vorbeşte tare, uite ce bine vorbeşte”, iar acest om nu mai merge la vaccinare sau stă pe gânduri şi spune: ‘ia stai, poate că are dreptate, nu mă mai duc” – a explicat Raed Arafat.

Dacă un mesaj fals, nebazat pe ştiinţă, este răspândit continuu, în fiecare zi, în fiecare seară, peste tot, mai puternic decât mesajele care explică, atunci o să zică lumea poate medicii sunt proşti, poate medicii nu ştiu”, a mai susţinut Arafat.

În ceea ce priveşte responsabilitatea pentru mesajele circulate în spaţiul public cu privire la vaccinarea anti-Covid, şeful DSU este de părere că o parte din aceasta revine atât moderatorilor emisiunilor în care apar astfel de “personaje”, cât şi autorităţilor pentru că nu reuşesc să transmită un mesaj mai puternic.

„Am văzut şi chestia cu solzii de peşte. Poate că un om care nu este trecut prin şcoală să creadă acest lucru. Aceste lucruri pe care le vedem în fiecare zi nu cred că s-au văzut în alte ţări, nu cred că s-au văzut în Franţa sau în Danemarca, unde oamenii au început cu vaccinarea mai lent, dar vedem acum că au procente mai mari de vaccinare”, a adăugat Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.